Moody's: Negativa utsikter för USA:s banksystem

Kreditvärderingsinstitutet Moody's Investors Service sänker sina utsikter för hela USA:s banksystem till negativa, från tidigare stabila. På Wall Street rusar dock aktierna uppåt för de regionala banker som tog mest stryk i måndags.

Ratinginstitutet Moody's sänker utsikterna för USA:s banksystem till negativa efter tre bankrusningar. Arkivbild

Ratinginstitutet Moody's sänker utsikterna för USA:s banksystem till negativa efter tre bankrusningar. Arkivbild

Foto: Mark Lennihan

Ekonomi2023-03-14 16:33

Moody's motiverar beslutet om sänkta utsikter med att förutsättningar för att bedriva bank i USA har försämrats efter bankrusningarna mot Silicon Valley Bank (SVB), Silvergate Bank och Signature Bank, rapporterar nyhetssajten CNBC.

De utvidgade insättningsgarantier och det beslut om extra likviditetsstöd som amerikanska myndigheter gått in med har enligt ratinginstitutet – ett av de tre stora när det gäller kreditbetyg i världen – inte undanröjt alla risker som kan finnas med banker som sitter på orealiserade förluster eller inlåning utan insättningsgarantier.

De sänkta utsikterna kommer sedan Moody's varnat för att man sänkt eller kommer att sänka kreditbetygen för sju mindre amerikanska banker.

På Wall Street är det dock återhämtning för bankaktier som är temat på tisdagen, med kraftiga kurslyft överlag.

Bland de som lyfter mest finns måndagens stora förlorare, samma banker som nu hotas av sänkta kreditbetyg från Moody's: First Republics aktie lyfter med nästan 60 procent, medan Pacwest Bancorp och Western Alliance går upp med cirka 50 procent.

Även de större amerikanska bankernas aktier lyfter: Citigroup upp nästan 7 procent, Charles Schwab med 10 procent och Wells Fargo med 5,1 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!