Låntagarna får hoppas att Riksbanken har fel

Riksbanken räknar med att vi får vänta till 2025 innan vi får en räntesänkning. Alla med höga bolån får hoppas att bankekonomerna får rätt: räntan sänks redan i sommar. Men risken finns att alla har fel.

Riksbankschefen Erik Thedéen i samband med pressträffen i Jönköping i anslutning till veckans räntebesked.

Riksbankschefen Erik Thedéen i samband med pressträffen i Jönköping i anslutning till veckans räntebesked.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2023-11-24 11:34

För hushåll med stora bostadslån var torsdagens räntepaus ett ytterst välkommet besked, samtidigt riktas fokus på när den första räntesänkningen kommer.

Svaret är olika beroende på vem du frågar.

Erik Thedéen och Riksbanken gör bedömningen att den först kan komma att ske 2025 och bedömer sannolikheten för ytterligare en räntehöjning till 40 procent.

Bankekonomerna har en annan bild. Sänkningen kommer redan vid halvårsskiftet enligt deras bedömning. En räntesänkning så pass tidigt har aktualiserats de senaste veckorna där ekonomerna kunnat luta sig främst mot makrodata som arbetsmarknadssiffror i USA och budskapet från den amerikanska motsvarigheten till Riksbanken – Federal Reserve. Dessutom kommer liknande signaler från Europeiska centralbanken (ECB).

– Det senaste är att man förutspår 100 punkters (en procentenhet) sänkning från ECB:s sida under 2024. Då blir det väldigt svårt att tro att Riksbanken ska ligga kvar på gällande räntenivå som de själva indikerar, säger säger prognoschefen Andreas Wallström vid Swedbank.

– Det är några enstaka punkters sannolikhet för en räntehöjning i februari/mars när vi pratar marknadsprissättning. Sedan börjar man nosa på en räntesänkning redan från och med juni. Däremot är det först efter sommaren innan det är till fullo inprisat en räntesänkning, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Olika syn

Just den olika synen från Riksbanken i ena ringhörnan och ekonomer och investerare i den andra lyftes i anslutning till gårdagens pressträff men Erik Thedéen betonade bland annat historiskt hur det sett ut:

– Man ska också veta att samma marknadsaktörer – de som nu tror att vi ska sänka ganska snart – de (marknadsaktörerna) trodde även det 2022. De fick helt fel. Det är inte så att marknadsprissättningen är något slags facit, det är marknadens bästa gissning här och nu, sade Thedéen.

Rörligt eller bundet?

För hushåll som är på väg att omförhandla bolån är dock frågeställningen högintressant utifrån om man ska välja rörligt eller binda sina lån. Ytterligare en pusselbit vilken riktning styrräntan kan ta, väntas i mitten av december när nästa inflationssiffra publiceras från Statistiska centralbyrån (SCB).

– Varje inflationsutfall är viktigt och det är inte bara den svenska utan även USA:s liksom i Europa, säger Torbjörn Isaksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!