I en intervju med Sveriges Radios Ekot på tisdagsmorgonen sade Finansinspektionens (FI) chefsekonom Henrik Braconier att den som har svårt att få ekonomin att gå ihop bör höra av sig till sin bank för att slippa amortera.
– Det är ett sätt att hjälpa hushåll med tillfälliga problem, att man slipper amortera under ett tag, säger han.
– Vi tycker det är bra om folk utnyttjar det här.
Nu kritiserar Svenska bankföreningen uttalandet, som man menar har lett till att bankerna under tisdagen blivit nedringda av tusentals kunder som bett om att få amorteringsfritt.
"Förstår inte"
Enligt bankföreningen har uttalandet tolkats som att låntagare generellt kan slippa amortera.
"Uppriktigt sagt förstår jag inte vad Finansinspektionen håller på med. Man uppmanar kunderna att ringa bankerna om man har det knapert. Jag tror att gemene man får intrycket av att amorteringskravet är pausat av Finansinspektionen, som under pandemin”, skriver Hans Lindberg, vd på Svenska Bankföreningen, i en kommentar till TT.
Branschorganisationen skriver vidare i ett pressmeddelande att bankerna följer FI:s officiella riktlinjer "som just nu säger att det inte är möjligt att ge någon allmän dispens från amorteringskrav".
Särskilda skäl
Under dagen har Finansinspektionen lagt ut en text på sin hemsida där myndigheten förtydligar att det krävs särskilda skäl för att slippa amortera.
Som särskilda skäl uppges bland annat inkomstbortfall på grund av arbetslöshet eller sjukdom, men det kan också handla om att ett hushålls marginaler krymper markant till exempel på grund av stigande elkostnader.
Att ett hushåll är känsligt för räntehöjningar uppges i sig inte vara ett särskilt skäl.
Amorteringskravet infördes 2016 och pausades tillfälligt under pandemin.
S-regeringen gav nyligen i uppdrag åt FI att se över amorteringskravet, medan Moderaterna har uppgett att man vill pausa det.