Högre energipris om konflikten förvÀrras

Konflikten i Mellanöstern brukar inte skaka om vĂ€rldsekonomin. Men med kriget i Ukraina fĂ€rskt i minne vill ekonomer inte utesluta orovĂ€ckande spridningseffekter. –VĂ€rlden behöver inte ytterligare en högintensiv konflikt, sĂ€ger Jens Magnusson, chefsekonom pĂ„ SEB.

Jens Magnusson, chefsekonom pÄ SEB och Alexandra StrÄberg, chefsekonom pÄ LÀnsförsÀkringar. Arkivbild.

Jens Magnusson, chefsekonom pÄ SEB och Alexandra StrÄberg, chefsekonom pÄ LÀnsförsÀkringar. Arkivbild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, Tomas Oneborg / SvD / TT

Ekonomi2023-10-10 05:30

Efter terrorstÀmplade Hamas attack mot Israel i helgen har kriget Äterigen blossat upp i Mellanöstern. Som omedelbar effekt steg oljepriset under mÄndagen tillsammans med en rad försvarsaktier.

Men för att effekterna pÄ vÀrldsekonomin ska bli mer omfattande krÀvs det ytterligare en eskalering med fler lÀnder indragna i konflikten, tror Jens Magnusson.

– Historiskt sett har konflikten mellan Israel och Palestina inte satt stora avtryck pĂ„ vĂ€rldsekonomin, men det ska man inte hĂ„lla allt för hĂ„rt vid. Det kan naturligtvis vara annorlunda den hĂ€r gĂ„ngen, sĂ€ger han.

Oron som ligger nÀrmast till hands Àr om Iran pÄ allvar skulle dras in i kriget. Landet stöttar Hamas, men frÄgan vilken roll man spelat i överraskningsattacken mot Israel Àr fortfarande obesvarad.

Klart Àr att Iran Àr en stor oljeproducent.

– Om det hĂ€r drar i vĂ€g till en större konflikt finns risker pĂ„ energisidan. För det har vi lĂ€rt oss nu, Ă„tminstone de senaste tre Ă„ren, att alla energislag hĂ€nger ihop. Blir det brist pĂ„ olja och oljepriset gĂ„r upp lĂ€r det dra med sig priset pĂ„ gas och el igen, sĂ€ger Jens Magnusson.

Stökighet ger osÀkerhet

Alexandra StrÄberg, chefsekonom pÄ LÀnsförsÀkringar, konstaterar att all stökighet ger osÀkerhet.

Hittills Ă€r de ekonomiska konsekvenserna av kriget mer regionala, bortsett frĂ„n ett hack i oljekurvan. Även hon bedömer att de globala avtrycken borde bli begrĂ€nsade sĂ„ lĂ€nge konflikten inte sprider sig.

Samtidigt var det just det man sade efter att Ryssland invaderat Ukraina, pÄpekar StrÄberg.

– Sedan visade det sig att det var spannmĂ„lets vagga och pĂ„verkade massor med lĂ€nder i Afrika, hela energifrĂ„gan, gödsel och annat. Det spred sig till att bli nĂ„gonting mycket större, och det tycker jag att man ska ha lite i Ă„tanke nĂ€r vi tittar pĂ„ helgens fruktansvĂ€rda hĂ€ndelser, sĂ€ger hon.

Kan pÄverka inflationen

Ett scenario dÀr oljepriset fÄr vÀxa och ligga kvar pÄ en hög nivÄ över tid kommer att pÄverka inflationen, vilket i sin tur riskerar att spilla över pÄ rÀnteutvecklingen.

– Men det Ă€r för tidigt att sĂ€ga om konflikten ger varaktigt högre oljepriser, eller om det Ă€r temporĂ€rt, sĂ€ger StrĂ„berg.

Som det ser ut i dag finns det dock skillnader med Israels krig mot Hamas och det parallellt pÄgÄende kriget i Ukraina, menar Jens Magnusson.

BÄde Ryssland och Ukraina spelar en större roll inom vÀrldshandeln nÀr det kommer till energi- och livsmedelsförsörjningen.

– Men man fĂ„r hĂ„lla tummarna för att det inte eskalerar och sprider sig till fler stater, för dĂ„ kan det fĂ„ effekter pĂ„ energimarknaden, rĂ€ntor och aktiemarknaden.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!