Fler har redan hört av sig till Frälsningsarmén i år än tidigare, nu när maten har blivit så dyr, berättar Karin Hansson Lindgren, socialkonsulent hos Frälsningsarmén i Södra Vätterbygden i Jönköping.
– Vi har skrivit in fler som medlemmar i Matbanken, säger hon, och förklarar att Matbanken är en matsvinnsbutik där medlemmar kan få handla mat billigare än i vanliga butiker.
Sådana butiker finns i flera av de större städerna, och blir viktiga för de som har det knapert nu, förklarar hon.
"Ligger sömnlös"
– Vi hör ju att det inte bara är maten som gör det svårt, det är även elen och drivmedlet, säger Edvard Björnvinge, också han socialkonsulent på Frälsningsarmén i Jönköping.
De berättar att de sett fler unga, ensamstående mammor som har svårt att få det att gå ihop nu. Blöjor, mat och prylar till barnen kostar för mycket. Men också äldre fattiga, som ofta får välja mellan att kunna betala olika utgifter, som mat eller tandläkaren, berättar Karin Hansson Lindgren.
– Det handlar inte bara om bristen på pengar. Det tar på hälsan också. Magen kurrar, men man ligger också sömnlös, säger hon.
De berättar att Frälsningsarmén kan hjälpa till med akutkassar med mat, och så medlemskorten i Matbanken. Men också kläder via second-handbutiken Myrorna, och stöd exempelvis vid myndighetskontakter.
– Vi kan även betala hyror och mediciner, och i bland hjälpa barnfamiljer med någon avgift för aktiviteter för barnen. Men vi ger aldrig kontanta medel, säger Edvard Björnvinge.
Ökade behov
De flesta församlingar och organisationer kan hjälpa, berättar de. I Jönköpingstrakten finns flera. Men de tror att fler kan behöva hjälp framöver.
– Vi har de resurser vi har, vi försöker hushålla med dem, säger Edvard Björnvinge.
Även organisationer som Röda korset har märkt av ökade behov.
– Vi har sett under de senaste åren att fler och fler här i Sverige söker hjälp med det grundläggande. Röda korset har inte behövt jobba här med det tidigare, säger Johanna Saunders, teknisk rådgivare inom socialrätt på Röda korset.
Röda korsets avdelningar i landet har lite olika möjligheter att hjälpa, men på många håll handlar det om matutdelning och bistånd, på andra om rådgivning och stöd. Under de senaste två åren har tre gånger så många platser i Sverige börjat ge stöd, berättar hon.
Nu under den senaste tiden har de hjälpsökande i Sverige ökat ännu mer.
– Vi ser redan att fler har svårt att få det gå ihop. Det är nya grupper som kommer nu, bland annat flyktingar från Ukraina som inte fick dagpeng från Migrationsverket till en början. Men även sedan de fått den har de svårt att klara sig på dagpengen, den har inte höjts sedan 1994.
"En utmaning"
Men det är också vanliga barnfamiljer som kommer nu, som inte får ekonomin att gå ihop, berättar hon.
Dessutom många med olika ersättningar och bidrag, som inte höjts med inflationen.
Hon tror också att fler kommer att behöva ekonomisk hjälp framöver, när allt snabbt blir mycket dyrare.
– Det är en utmaning för de som drabbas, men också för oss, säger Johanna Saunders.