Bankerna ledde återhämtning på Wall Street

Investerarna på Wall Street skakade på tisdagen av sig det mesta av oron efter de senaste dagarnas bankkris. Inte minst bankerna återhämtade sig.

Tisdagen bjöd på en bred uppgång på Wall Street. Arkivbild.

Tisdagen bjöd på en bred uppgång på Wall Street. Arkivbild.

Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Ekonomi2023-03-14 14:42

De första handelstimmarnas rusning mattades något efter beskedet om att en amerikansk drönare krockat med ett ryskt stridsflygplan över Svarta havet. Men investerarnas spurt säkrade en bred uppgång på de viktiga indexen.

Breda S&P500 steg 1,7 procent, Dow Jones industriindex ökade 1,1 procent och tekniktunga Nasdaq stängde på 2,1 procent.

Amerikanska storbanker och regionala banker hämtar igen fallen från de senaste dagarna. First Republic Bank, som ledde nedgången på måndagen med ett ras på nära 62 procent, rusade 27 procent på tisdagen. Även exempelvis Pacwest Bancorp tog ett rejält kliv uppåt, plus 33,9 procent.

Facebooks ägare Meta har kommit med ett andra sparpaket. Man ska göra sig av med ytterligare 10 000 av sina anställda efter att ha skurit bort 11 000 tjänster i november. Dessutom ska 5  000 tjänster som är vakanta inte återbesättas. Aktien gick 7,3 procent plus.

Anledningen till tisdagsglädjen på Wall Street är beskedet om att inflationen fallit till 6 procent. Siffran fick även de europeiska börserna på bättre humör efter den dystra måndagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!