Astra Zenecas vd: Ett väldigt bra kvartal

–Vi har haft ett väldigt bra kvartal, säger Astra Zenecas vd Pascal SoriotLäkemedelskoncernen redovisar en oväntat stark rapport för årets andra kvartal och höjer prognosen för 2022.

Pascal Soriot, vd för Astra Zeneca. Arkivbild

Pascal Soriot, vd för Astra Zeneca. Arkivbild

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Ekonomi2022-07-29 08:24

Pascal Soriot är nöjd med kvartalet. Astra har tjänat rejält med pengar åt sina ägare, och marginalerna ökar. Vinsten per aktie från kärnverksamheten för kvartalet är 1:72 dollar (cirka 17:50 kronor).

– Det viktiga är att det inte bara är en del av verksamheten som går bra, det är drivet av alla delar av företaget, säger han.

Han framhåller att Astra Zeneca har framgång med produkter inom flera olika områden, och för många olika sjukdomar.

Vaccin mot covid-19

Han ser framöver att användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 kommer att minska på sikt. Intäkterna från covid-19-läkemedel beräknas dock i år ligga i linje med fjolårets, enligt Astra Zenecas nya prognos. Tidigare räknade koncernen med en nedgång på 20–25 procent.

I stället är det Astra Zenecas läkemedel som skyddar människor med svagt immunförsvar vid infektioner som covid-19, som kommer att öka, tror han.

Många andra företag vittnar om problem med flaskhalsar, brist på råvaror och komponenter samt trassel med leveranser. Men inte Astra Zeneca.

– Vi har lager runtom i välden. Det är inte alltid lätt för oss heller med leveranskedjorna, men det har gått. Vi har också långa kontrakt för leveranser.

Ukrainare berörs

Kriget påverkar dock Astra Zeneca, framför allt i den verksamhet som bedrivs i Ukraina och den personal som finns där.

Även patienter i Ukraina som behöver Astra Zenecas läkemedel berörs, berättar Pascal Soriot.

I samband med delårsrapporten bekräftar Astra Zeneca tidigare uppgifter om att ordförande Leif Johansson lämnar sitt uppdrag i samband med stämman i april 2023.

För att ersätta Leif Johansson nomineras styrelseproffset Michel Demaré, som bland annat sitter i teleoperatören Vodafones styrelse.

Efter rapporten faller aktien på Stockholmsbörsen. Vid lunchtid är tappet nästan 3 procent.

Astra Zeneca, med den avgående ordföranden Leif Johansson, överträffar förväntningarna. Arkivbild.
Astra Zeneca, med den avgående ordföranden Leif Johansson, överträffar förväntningarna. Arkivbild.
Fakta: Astra Zenecas andra kvartal 2022

Intäkterna för Astra Zeneca under andra kvartalet lyfte med 31 procent till 10,8 miljarder dollar, vilket var något mer än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med 10,6 miljarder dollar enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Det genererade ett rörelseresultat från kärnverksamheten på 3,37 miljarder dollar, vilket kan jämföras med en snittprognos på 3,27 miljarder. Per aktie blev resultatet från kärnverksamheten en vinst på 1:72 dollar, mot väntade 1:58 dollar.

Prognosen för helårsvinsten bekräftas samtidigt. Den väntas öka 20–25 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!