S har utökat den kostnadsfria tandvården

Jonas Hellberg (S) tycker Anders Anderssons (KD) insändare angående tandvård var märklig.

Jonas Hellberg (S) tycker Anders Anderssons (KD) insändare angående tandvård var märklig.

Foto: Kristina Westring

Debatt Svar på "Tandvården måste bli billigare!", Vimmerby Tidning den 31/72018-08-06 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristdemokraternas Anders Andersson skrev i förra veckan en rätt märklig insändare. Han försökte övertyga oss socialdemokrater om behovet av en ny tandvårdsreform.

Jag tycker att det vore lämpligare om han vände sig till moderaterna som vill använda reformutrymmet de kommande åren till att sänka skatterna och inte förbättra tandvården för vanligt folk!

Anders Andersson slår sig för bröstet när han skriver att alliansen minsann satsade på tandvården under sina regeringsår. Det är visserligen riktigt att alliansen ökade subventionerna vid höga kostnader. Men lika sant är att vi socialdemokrater faktiskt föreslog tre miljarder ytterligare i satsningar och att förbättringarna kunde genomföras efter att vi socialdemokrater sanerat statsfinanserna efter de misskötta borgerliga åren i början av 90-talet.

För läsarna är det också viktigt att känna till de gångna årens förbättringar. Vi socialdemokrater har sett till att utöka den kostnadsfria tandvården till och med 23 års ålder, fördubblat det allmänna tandvårdsstödet för alla och fyrdubblat det för äldre mellan 65-74 år.

Med detta klarlagt vill jag blicka framåt. Vi socialdemokrater vill de kommande åren genomföra satsningar så att fler kan gå regelbundet till tandläkaren.

Ingen ska behöva avstå från tandläkarbesök för att man inte har råd. Friska tänder ska inte bero på hur tjock plånbok man har eller hur mycket man tjänar. Den förebyggande tandvården är särskilt viktig att prioritera liksom skyddet mot höga kostnader.

På sikt behöver vi skapa ett ordentligt högkostnadsskydd inom tandvården. Regeringen har nyligen tillsatt en utredare som ska föreslå ett rättvisare tandvårdssystem. Målet är att dagens tandvårdssystem ska närma sig hälso- och sjukvårdens och att ojämlikheten i tandhälsa ska utjämnas.