Lönegolv för arbetskraft slÄr mot lantbruk i Kalmar lÀn

Försöken att begrÀnsa utlÀndsk arbetskraft gör det svÄrare för lant- och skogsbruksföretag i Kalmar lÀn. De som brukar jorden och skogen mÄste kunna anstÀlla personal oavsett varifrÄn den kommer, skriver företrÀdare för Gröna arbetsgivare.

Upp till 80 procent av anstÀllda inom viktiga yrkesgrupper hos de gröna nÀringarna har en kollektivavtalad lön som ligger under nya lÀgstanivÄn för utlÀndsk arbetskraft. Det hÀr stÀller till stora problem för företagen skriver Lena-Liisa Tengblad och Annika Bergman, Gröna arbetsgivare.

Upp till 80 procent av anstÀllda inom viktiga yrkesgrupper hos de gröna nÀringarna har en kollektivavtalad lön som ligger under nya lÀgstanivÄn för utlÀndsk arbetskraft. Det hÀr stÀller till stora problem för företagen skriver Lena-Liisa Tengblad och Annika Bergman, Gröna arbetsgivare.

Foto: Hasse Holmberg/TT-bild, Pressbild

Debatt2023-12-05 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Företag i de gröna nÀringarna producerar livsmedel och ser till att vi fÄr viktiga rÄvaror frÄn skogen. De utgör ett stort bidrag till svensk samhÀllsekonomi och sjÀlvförsörjning. I Kalmar lÀn finns 144 företag som jobbar med lant- eller skogsbruk och som Àr medlemmar i Gröna arbetsgivare. Redan i dag uppger 7 av 10 medlemsföretag att det Àr svÄrt eller mycket svÄrt att rekrytera arbetskraft. Nya regler för arbetskraftsinvandring kommer att göra det Ànnu svÄrare.

Jobb inom de gröna nÀringarna krÀver, tvÀrtemot vad mÄnga tror, ofta specifika kunskaper, utbildning och fÀrdigheter. För mÄnga lant- och skogsbrukare Àr de utlÀndska medarbetarna viktiga eftersom de inhemska saknas.

Den 1 november höjdes försörjningskravet till 27 360 kronor per mĂ„nad för utlĂ€ndsk arbetskraft frĂ„n lĂ€nder utanför EU. Upp till 80 procent av de anstĂ€llda inom viktiga yrkesgrupper hos de gröna nĂ€ringarna har en kollektivavtalad lön som ligger under den nivĂ„n. FrĂ„n en dag till en annan mĂ„ste en lantbrukare som har en medarbetare frĂ„n ett land utanför EU höja lönen med uppĂ„t tjugo procent för att klara golvet.

Om den pÄgÄende utredningen om ett Ànnu högre lönegolv blir verklighet kommer kostnaderna öka ytterligare.

Lantbrukare har larmat om att det i förlĂ€ngningen kan hota livsmedelsproduktionen. Företagare i Kalmar lĂ€n riskerar fĂ„ högre kostnader och behöva lĂ€gga mycket mer tid pĂ„ pappersarbete, i stĂ€llet för att bruka jorden, skogen eller föda upp djur. Det hotar Sveriges sjĂ€lvförsörjning, vilken behöver stĂ€rkas – inte försvagas.

Skogs- och lantbruksföretag i Sverige riskerar att fÄ det tuffare Àn kollegor i jÀmförbara lÀnder. En ny rapport frÄn Gröna arbetsgivare visar att regeringens försök att begrÀnsa utlÀndsk arbetskraft gör att de svenska företagens kostnader blir högre jÀmfört med motsvarande system i Finland, Danmark och Storbritannien.

Lönegolvet Àr dessutom ett politiskt ingrepp i den svenska lönebildningsmodellen som innebÀr att de löner som arbetsmarknadens parter förhandlat fram inte lÀngre gÀller.

I stÀllet för att göra det svÄrare för företag runt om i landet att hitta arbetskraft och pÄ köpet riskera bÄde konkurrenskraft och livsmedelsproduktion, bör regeringen vila tryggt i att den svenska arbetsmarknadsmodellen skapar rÀttvisa villkor och löner, oavsett om du Àr svensk medborgare eller arbetskraftsinvandrare.

Vi uppmanar Kalmar lÀns politiker att ta stÀllning för att lÀnets företagare ska kunna anstÀlla de medarbetare de behöver, oavsett frÄn vilket land de kommer.

Lena-Liisa Tengblad, Gröna arbetsgivare
Lena-Liisa Tengblad, Gröna arbetsgivare