TCO: Försvara demokratin mot nutidens hot

Hot och vÄld mot tjÀnstemÀn Àr ett av flera allvarliga hot mot demokratin. Riksdag och regering mÄste vara en motkraft och vidta kraftfulla ÄtgÀrder. Det skriver TCO:s ordförande Therese Svanström inför riksdagens öppnande idag.

TCO:s ordförande Therese Svanström skriver om riksdagens roll för att motverka hoten mot demokratin i dag nÀr riksdagen öppnar för hösten.

TCO:s ordförande Therese Svanström skriver om riksdagens roll för att motverka hoten mot demokratin i dag nÀr riksdagen öppnar för hösten.

Foto: TT/Kollage

Debatt2021-09-14 06:43
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I Ă„r Ă€r det 100 Ă„r sedan Sverige blev en demokrati. I dag Ă€r det lĂ€tt att ta demokratin för given, men vi fĂ„r inte blunda för de utmaningar och hot som krĂ€ver Ă„tgĂ€rder hĂ€r och nu.  

TjĂ€nstemĂ€nnen utgör pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt demokratins ryggrad. Men poliser, sjuksköterskor och anstĂ€llda pĂ„ olika myndigheter utsĂ€tts allt oftare för hot och vĂ„ld i sina arbeten. Även journalister och kulturutövare drabbas. Det sker mot bakgrund av en urholkad tillit till samhĂ€llsinstitutioner, som underblĂ„ses av populism och faktaresistens pĂ„ sociala medier.  

En annan allvarlig utveckling Ă€r att offentliga tjĂ€nstemĂ€n tvingas bereda och genomföra beslut som saknar laglig grund och strider mot grundlagens skydd för alla mĂ€nniskors lika vĂ€rde. Det senaste Ă„ret har exempelvis kommunpolitiker beslutat om slöjförbud för skolbarn och om handhĂ€lsning som krav för anstĂ€llning.  

Vi ser ocksÄ hur yttrandefriheten och pressfriheten Àr satta under press. Exempelvis vittnar mÄnga fackligt aktiva om att en tystnad breder ut sig pÄ arbetsplatser, Àven i verksamheter dÀr anstÀllda omfattas av meddelarskyddet.

I ett brev till riksdagens ledamöter i samband med riksdagens öppnande framför vi pĂ„ TCO flera förslag till Ă„tgĂ€rder:  

StĂ€rk de offentliga tjĂ€nstemĂ€nnens stĂ€llning. Tillitsdelegationens förslag om en utbildning för statstjĂ€nstemĂ€n bör genomföras. Motsvarande utbildning bör Ă€ven ske för tjĂ€nstemĂ€n i kommuner och regioner.  

SkĂ€rp reglerna mot hot och vĂ„ld mot yrkesutövande. Hot och vĂ„ld Ă€r ett allvarligt arbetsmiljöproblem och den olycksorsak som ökat mest i arbetslivet de senaste 15 Ă„ren. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om hot och vĂ„ld i arbetslivet behöver uppdateras.  

VÀrna yttrandefriheten, pressfriheten och public service oberoende. Yttrandefriheten och pressfriheten mÄste skyddas mot bÄde ingrepp frÄn staten och hot frÄn privatpersoner. Public service-mediernas oberoende mÄste vÀrnas i grundlagen för att sÀkra tillgÄngen till en allsidig och oberoende journalistik.

Demokratijubileet förpliktigar. RiksdagsÄret och valrörelsen bör prÀglas av engagemang för att stÀrka demokratin.