SÄ kan invÄnarna i Kalmar lÀn fÄ ett rikt kulturliv

I dag fÄr professionell bild- och formkonst bara 1,3 procent av de statliga kulturmedel som fördelas av landets regioner. Men förslaget till ny kultursamverkansmodell kan ge fler invÄnare i Kalmar lÀn tillgÄng till konst. Det krÀver dock att det blir en mer balanserad fördelning mellan de olika kulturomrÄdena, skriver Sara Edström, ordförande för KonstnÀrernas Riksorganisation.

I dag fÄr professionell bild- och formkonst bara 1,3 procent av de statliga kulturmedel som fördelas av landets regioner.

I dag fÄr professionell bild- och formkonst bara 1,3 procent av de statliga kulturmedel som fördelas av landets regioner.

Foto: ALI LORESTANI / TT

Debatt2023-12-16 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Kalmar lÀns kulturliv finansieras delvis av statliga medel som fördelas av regionen. Pengarna gÄr till sju olika kulturomrÄden. I den statliga utredningen om en ny modell för fördelning av statliga medel framgÄr att landets regioner i dagslÀget endast tilldelat 1,3 procent av dessa till professionell bild- och formverksamhet. Riksdagen har bestÀmt att kulturpolitiken ska leda till breddat deltagande bÄde i kulturlivet, och i utövandet. Det betyder att du bÄde ska kunna ta del av konst och verka som bild- och formkonstnÀr, oavsett vilken av Kalmar lÀns kommuner du bor i. Men med en sÄ stor snedfördelning av offentliga pengar uppnÄs inte det mÄlet.

Ett av förslagen frÄn utredningen om en ny kultursamverkansmodell Àr att Àven kommuner ska fÄ ansvar för att fördela statliga medel. Kommunerna har en nyckelroll nÀr det gÀller att ansvara för publik utstÀllningsverksamhet och att stötta produktion av bild- och formkonst i landet. De har dock sÀllan möjlighet att betala skÀliga ersÀttningar till utstÀllande konstnÀrer. Det Àr hög tid att regionerna tar ett större ansvar för bild- och formkonsten, vilket ocksÄ innebÀr att inkludera kommunala verksamheter i fördelningen av medel.

Region Kalmar lÀn har en viktig roll i att slÄ vakt om de nationella kulturpolitiska mÄlen om ett jÀmlikt och brett kulturliv och att stÀrka bild- och formkonsten samt konstnÀrernas villkor.

DÀrför behöver regionen:

StÀrka bild- och formverksamheter i en ny kultursamverkansmodell. I en kommande remissprocess bör regionen noga övervÀga hur utredningens förslag till kommunalt inflytande kan bidra till bÀttre villkor för enskilda konstutövare, och för att tillgÀngliggöra bild- och formkonst för fler invÄnare i lÀnet.

Bidra till fokus pÄ enskilda konstnÀrer. NÀr kommunerna, i samverkan med regionen, ges ansvar för att fördela pengar mÄste deras verksamhet för enskilda konstnÀrer och lokala aktörer ges stöd och prioritet. Hittills har nÀstan all resurstilldelning pÄ regional nivÄ tillfallit större kulturinstitutioner.

Bild- och formkonsten har en sjÀlvklar roll i allas kulturella vardag. För att invÄnarna i Kalmar ska fÄ ett rikt kulturliv mÄste det offentliga stödet fördelas jÀmnare!