När ska rivningsivern i Virserum stoppas?

Vem är det som styr kommunens samhällsutvecklingspolitik egentligen? Är det våra folkvalda politiker eller är det Hultsfreds Bostäder?

Virserumsbördige arkitekten Roberto Garnfeldt protesterar mot det han menar är rivningshysteri i Virserum.

Virserumsbördige arkitekten Roberto Garnfeldt protesterar mot det han menar är rivningshysteri i Virserum.

Foto: Privat/Olof Carlson

Debatt2024-01-23 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu ser det ut som att det är bostadsbolaget med styrelseordförande Åke Nilsson i spetsen som sitter med taktpinnen. Det är väldigt farligt, inte bara för Virserums framtid utan för hela kommunen. Det som är bäst för bostadsbolaget behöver nämligen inte vara det bästa för kommunen eller enskilda orter. 

Samhällsplanering handlar om mycket mer än ekonomi och det ska absolut särskiljas från kortsiktiga ekonomiska frågor inom ett kommunalt bolag. När bostadsbolaget nu vill riva ännu fler lägenheter i Virserum, nu på Ringvägen, så står de lokala politikerna i Virserum inför ett vägval: ska man ta ett helhetsgrepp kring samhällsplaneringen för Virserums framtid eller ska man fortsätta med bostadsbolagets rivningshysteri?

Samhällsplanering måste utgå från lokalsamhällets utmaningar, behov, tillgångar och möjligheter. I Virserums fall så finns stora utmaningar i att befolkning och arbetsplatser under lång tid minskat. Detta gör det svårt att behålla både offentlig och kommersiell service vilket ökar svårigheterna att vända den negativa utvecklingen. Även föreningslivets utmaningar ökar när befolkningsunderlaget minskar. Behov finns av en samhällsplanering som stöttar och möjliggör för företag och människor att etablera sig i Virserum. 

Det finns också stora tillgångar och möjligheter i Virserum. Exempel på detta är den service som fortfarande finns kvar på orten och det rika kultur- och föreningslivet. Den sammanhängande centrumbebyggelsen och den vackra och tillgängliga naturen kring Virserumssjön är också stora tillgångar. Många lediga lokaler och bostäder brukar mest utmålas som något tärande men det kan faktiskt också ses som en av Virserums stora tillgångar. Tillgängliga lokaler och bostäder prioriteras högt av företag som vill göra större etableringar. Att riva bostäder för att kortsiktigt gynna ett kommunalt bolag kan därför missgynna kommunal tillväxt i andra änden. Det är denna typ av  rågor och tusen andra som måste utredas av samhällsplanerare och tjänstemän när man gör lokal samhällsplanering. Först efter att man har en plan för framtiden kan man fatta beslut om stora rivningar eller nybyggnationer.

Fastigheterna på Ringvägen är, precis som fastigheterna som nu rivs på Bastugatan, inte alls i ett sådant dåligt skick att de måste rivas. När bostadsbolaget pratar om att fastigheterna är i dåligt skick så syftar de på slitage i lägenheter, behov av stambyte och liknande. Detta är helt normalt underhållsbehov, som en fastighetsägare har ansvar att planera för och genomföra löpande. 

Hultsfreds Bostäder lägger också gärna till icke nödvändiga renoveringstillägg i sina beräkningar för att renoveringskostnaderna ska verka orimliga och därmed motivera rivning, exempelvis förbättrad energiprestanda eller stora tillgänglighetsanpassningar. Fastigheterna som bostadsbolaget nu vill riva är alltså inte alls utdömda utan behöver endast helt normalt underhåll. Fastigheterna ligger bra till i samhället och är likt övriga stora bostadsområden i Virserum väldigt fint planerade (jämför med Stålhagen i Hultsfred). Detta sa till och med Åke Nilsson innan senaste valet, när han lät sig fotograferas framför fastigheterna på Ringvägen och kallade det för ”ett utvecklingsbart område” i en artikel i Oskarshamns-Tidningen (28 januari 2022). 

De många boende blev nog förvånade när det visade sig att ”utvecklingsbart” betydde rivning. Det är också förvånande att Åke inte hade koll på att detta var några av de fastigheter där hans bolag valt att försumma underhållet. Trots Åkes dåliga koll på sitt eget ansvarsområde inom kommunen så kvarstår faktum: många bor i de aktuella fastigheterna och kommer förlora sina hem om dessa fastigheter rivs. Att riva dessa hem samtidigt som man pratar om att bygga nytt är självklart ett hån mot de boende. Det här är människor som är nöjda med sina lägenheter och sin hyra, det skulle inte förvåna om många av dem väljer att flytta till andra orter hellre än att bli omplacerade hos det bolag som behandlat dem så illa. 

Eftersom Hultsfreds Bostäder varken har koll på sina fastigheter eller sina hyresgäster kan de då förväntas ha koll på var och hur nybyggnad bör göras i Virserum? Förslaget från bolaget är att man ska bygga marklägenheter vid Virserumssjön/Länsmansgårdsängen. Detta är ett väldigt populärt friluftsområde som idag nyttjas av alla i Virserum, det är av stor vikt för hela samhällets attraktivitet att bebyggelse här görs med finkänslighet så att området fortsatt upplevs orört och tillgängligt för alla. Man målar också upp en bild av att man måste riva för att kunna bygga nytt, vilket inte alls är sanning. Man kan, och bör, göra både nödvändiga renoveringar och bygga nytt efter behov. 

Hultsfreds Bostäder har under lång tid misslyckats i sin roll som bostadsbolag. Ett kommunalt bostadsbolag ska drivas affärsmässigt, vilket betyder att de ska agera på samma sätt som ett privat företag som inte kan lita på att en kommun går in och räddar dem om det går dåligt. 

Är det affärsmässigt att under flera decennier samla på sig outhyrda lägenheter utan att ändra strategi för att få lägenheterna uthyrda? Är det affärsmässigt att ha 100 tomma lägenheter, men bara ha en tillgänglig för uthyrning på den egna hemsidan? Är det affärsmässigt att inte göra nödvändigt underhåll så att fastigheterna förfaller och värdet på dem sjunker? Är det affärsmässigt att inte känna till skicket på sina fastigheter? 

Svaret på ovanstående frågor är såklart nej! När utvecklingen i Virserum står inför ett avgörande vägval har på något sätt kommunens bostadsbolag fått i uppdrag att självständigt sköta samhällsplaneringen. Detta ställer onekligen många frågor, som bör redas ut innan några förhastade beslut tas i kommunstyrelsen eller någon annanstans. 

Hur kommer det sig att Hultsfred Bostäder har fått denna viktiga uppgift? Förstår man att den här frågan är mycket större än att bara handla om bostadsbolagets ekonomiska kalkyl? Vad har kommunens samhällsplanerare för roll i samhällsplaneringen? Kommer man bygga nytt med samma slit- och slängmentalitet så att det också kommer rivas om bara 60 år? Ska Lars Rosander och övriga Virserumspolitiker låta hela Virserums framtid avgöras såhär lättvindigt? Hur många hus i Virserum ska rivas medan Åke Nilsson väntar på att staten ska vända utvecklingen genom att rusta upp Stångådalsbanan?