Strandskyddet drabbar privatpersoner och företag

"Kalmar lÀn Àr fullt med bÀckar, dammar och diken. Stora delar av vÄrt lÀn omfattas alltsÄ av strandskydd", skriver Gudrun BrunegÄrd och Carl-Wiktor Svensson (KD), som Àr positiva till att strandskyddet ska luckras upp.

Gudrun BrunegÄrd och Carl-Wiktor Svensson (KD), tycker det Àr bra att strandskyddet ska ses över. "Vi har sett flera exempel pÄ hur privatpersoner och företag i vÄrt lÀn drabbats av strandskyddets orimliga konsekvenser", skriver de.

Gudrun BrunegÄrd och Carl-Wiktor Svensson (KD), tycker det Àr bra att strandskyddet ska ses över. "Vi har sett flera exempel pÄ hur privatpersoner och företag i vÄrt lÀn drabbats av strandskyddets orimliga konsekvenser", skriver de.

Foto: Arkiv

Debatt2023-12-14 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Hela Sverige ska kunna leva. KrÄngliga regelverk som förhindrar kommuners utveckling och mÀnniskors drömmar ska avvecklas.

Strandskyddet har under lĂ„ng tid varit en reglering som utvidgats till att omfatta mer Ă€n dess grundlĂ€ggande syfte: att skydda och vĂ€rna vĂ€rdefull natur. Vi har sett flera exempel pĂ„ hur privatpersoner och företag i vĂ„rt lĂ€n drabbats av strandskyddets orimliga konsekvenser, bland annat eftersom strandskyddet Ă€ven omfattar smĂ„ vattendrag, dammar och diken. 

Kalmar lĂ€n Ă€r fullt med bĂ€ckar, dammar och diken. Stora delar av vĂ„rt lĂ€n omfattas alltsĂ„ av strandskydd. En lantbrukare som vill bygga ett stĂ€ngsel behöver strandskyddsdispens om han eller hon tidigare anlagt en miljödamm – eftersom dammar omfattas av strandskydd.

En villaĂ€gare som vill bygga ett komplementhus pĂ„ sin egen tomt kan fĂ„ nej, eftersom det finns ett dike i en skog i nĂ€rheten. Detta Ă€r exempel pĂ„ helt orimliga konsekvenser av nuvarande lagstiftning. 

Samarbetspartierna har nu inom ramen för den Ă„rliga uppdateringen av Tidöavtalet enats om att strandskyddet ska reformeras. En utredning tillsĂ€tts för att ytterligare reformera strandskyddet med inriktningen att öka möjligheterna för bebyggelse nĂ€ra vatten. Det handlar bland annat om att det ska vara möjligt att bygga i nĂ€rheten av smĂ„ vattendrag och diken, att kustsamhĂ€llen mĂ„ste fĂ„ utvecklas trots att de mitt i sommaren Ă€r populĂ€ra besöksmĂ„l, och att varken dammar eller Ă„terskapade vĂ„tmarker ska ha strandskydd. 

Det Àr reformer som Àr viktiga för landsbygden, dÀr nuvarande regler pÄ ett oproportionerligt sÀtt hÀmmar möjligheten till byggande. Strandskyddets nuvarande utformning stoppar mÀnniskors ambitioner och drömmar. Lagstiftningen förhindrar tillvÀxt och hÀmmar utvecklingen i sÄvÀl tÀtorter som pÄ landsbygden.

Äntligen pĂ„börjar Kristdemokraterna tillsammans med övriga Tidöpartier processen med att luckra upp strandskyddet. Vi behöver lagar som vĂ€rnar allemansrĂ€tten och viktiga miljöer, likvĂ€l som lagen bĂ€ttre behöver respektera Ă€ganderĂ€tten och vĂ„ra bygders utveckling.