Fler får mer trygghet med fast läkarkontakt

För två år sedan bildades Länsunionen av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Tillsammans har vi drivit på och ökat takten för att Nära vård-begreppet ska bli till verklighet.

Närmare 80 procent av alla invånare i Region Kalmar ln har en fast läkarkontakt. Men siffran kan höjas ännu mer, tror skribenterna.

Närmare 80 procent av alla invånare i Region Kalmar ln har en fast läkarkontakt. Men siffran kan höjas ännu mer, tror skribenterna.

Foto: Isabell Höjman/TT

Debatt2020-10-22 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har kommit långt, i många avseende. Bland annat har nu närmare 80 procent av alla invånare i Region Kalmar län en fast läkarkontakt.

Det betyder att 8 av 10 länsbor har möjlighet att träffa en och samma läkare vid återkommande besök på sin hälsocentral. Att de har en läkare som de vet namnet på och som kan deras sjukdomshistoria.

Det här är viktigt för alla, det finns en trygghetsfaktor i detta. Men speciellt viktigt är det för äldre sköra och patienter med kroniska sjukdomar. Det är nödvändigt att de människorna får komma till en läkare som kan lyssna och tolka deras berättelser om hur symptomen har sett ut sedan senaste besöket. En läkare som vet vilka mediciner eller andra åtgärder som har provats, vilka som har fungerat och vilka som inte har fungerat. 

Att sätta igång med det här arbetet var prioriterat för oss och vi har därför kontinuerligt satsat 15 miljoner kronor per år på att öka andelen invånare med fast läkarkontakt. Det har gett utdelning. Målet för 2020 var högt satt: När året började låg vi under 60% och bestämde oss för att 75% av alla invånare i Kalmar län skulle ha en fast läkarkontakt innan årets slut. Där är vi nu. Därför höjer vi målsättningen i den budget och plan som presenterades i förra veckan. Under nästa år ska vi komma upp i 85%. Det är än en gång ett högt uppsatt mål, men vi vet att det går. För redan idag har vissa hälsocentraler i länet listat alla sina patienter på en fast läkare. 

Det betyder att fler och fler av länets invånare får en stabil relation med sin läkare. Att de slipper börja om varje gång de går till doktorn. Lägg därtill att vi också satt igång arbetet med att skapa kontinuitet i kontakten med sjuksköterska på hälsocentral. Det betyder att fler och fler får mer och mer trygghet i sin kontakt med vården.