Åk ut i skogen och se verkligheten!

Svar på debattartikeln "Vi är stolta över våra skogar" den 14 oktober.

Förändringarna i skogen märks tydligt då kalhyggena blivit fler, menar skribenten.

Förändringarna i skogen märks tydligt då kalhyggena blivit fler, menar skribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-10-23 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag läser Carl Johan Olssons insändare undrar jag om vi lever i samma land. När man har till uppgift att vara ansvarig för samhällskontakter för Södra, bör man också åka ut och se verkligheten.

Jag bor ute i skogen och ser förändringarna på grund av det skogsbruk som bedrivs. I början på 1970-talet kunde jag lätt gå vilse i de täta skogar som fanns då. Nu är det kalhyggen överallt och det blir ingen lång skogspromenad mellan hyggena.

Nu är det inte Södra som sköter alla skogar runt mig, men jag ser ingen skillnad på vem eller hur man ”sköter” skogen. Det finns kalhyggen med en sammansatt yta på över 50 hektar. Det finns hyggen, trots att markägaren ville ha gallring för att skapa en fin tallpark. Det finns hyggen där en känd spelplats för tjäder förstördes trots en dialog med önskan om hänsyn.

Det huggs på platser där örten knärot växer, trots att reglerna säger att hänsyn ska tas vid skogsavverkning.

Efter kalavverkning planteras det med antingen tall eller gran vilket inte gynnar den biologiska mångfalden. De lövträd som växer upp mellan plantorna avverkas efter några år så att planteringen blir tillräckligt monoton och alla träd är i samma ålder.

Trots att Skogsstyrelsen i sin tidning ”Skogseko” skriver att vi måste sköta skogen på ett mer hållbart sätt så syns inte detta i verkligheten.

Du skriver att mängden fåglar har ökat med sju miljoner par. Men du glömmer att tala om att det är cirka tio arter som står för den ökningen eftersom de har låga krav på skogarnas struktur och sammansättning. Men för en biologisk mångfald behövs många fler arter och många av de arter som lever i skogen har backat i antal. Det är arter som kräver gamla träd, blandskogar och en skog med träd i olika åldrar. Andelen gammal skog är fortfarande under 10 procent av all produktiv skog och endast 8 procent är flerskiktad. Andelen kvarlämnade träd på hyggen är fortfarande långt under den rekommenderade nivån på minst 15 procent.

Du skriver att skogsägarna är stolta över sina skogar och vill lämna över en skog i bättre skick än när de själva tog över den. Jag kan visa dig flera exempel på att detta inte stämmer. Men för att se verkligheten är du välkommen att kontakta mig så kan vi göra upp om en tid och träffas. Jag kan sätta undan en heldag för en exkursion.