Han ska skapa trivsel och trygghet

Roger Lönnqvist ställer kaffemuggen i diskmaskinen, viker ihop dagens körschema och stoppar i ryggsäcken, spänner till cykelhjälmen, balanserar ett stort fat med inplastade smörgåsar med ena handen och leder ut cykeln genom kontorets ytterdörr med den andra. Arbetsdagen har börjat. Det är dags att ge sig ut och skapa trivsel och trygghet.

Vi träffar Andreas Fasth på Knektgatan. Han bor här, och bidrar ideellt till grannsamverkan i området. Nu delar han ut information för att få fler att hjälpa till.

Vi träffar Andreas Fasth på Knektgatan. Han bor här, och bidrar ideellt till grannsamverkan i området. Nu delar han ut information för att få fler att hjälpa till.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2018-09-22 19:00

– Vi ses på Knektgatan om tio minuter, ropar han och trampar i väg.

Roger har bjudit in oss att gå sida vid sida med honom under en arbetsdag. Han är områdesansvarig för 780 av Stångåstadens hyreslägenheter i Berga och Södra Ekkällan. Ett jobb fullt av möten förstås, som i grund och botten går ut på att få hyresgästerna att trivas och känna sig trygga.

Innan Roger ger sig iväg träffas vi på områdeskontoret i Johannelund tidigt på förmiddagen. Han har gjort ett minutanpassat schema för dagen och skrivit ut kartor så att vi ska kunna följa honom i spåren. Vi hinner med en snabb kopp kaffe och att hälsa på några av de andra sju områdesansvariga som sitter på kontoret som hör till område ”Syd” i Berga. Här finns dessutom distriktschef, en projektledare för stadsutvecklingen i Berga, en kundansvarig, en VVS-specialist och en projektledare inom energi vars uppgift bland annat är att hitta sätt att spara på energi i värme- och vattendriften.

– Nu måste vi sticka, säger Roger när vi tenderar att prata för länge.

Han räcker över smörgåsfatet innan han trampar iväg så att vi kan ta det i bilen. Mot Knektgatan. Roger cyklar så ofta han kan. Det är rutin. För miljöns och hälsans skull förstås, men också för att synas.

Första anhalten är Knektgatan 1A där vi ska ha bo-möte. Här bor hyresgäster som är 55 år eller äldre. Vi är i kvarteret ”Löjtnanten” och bjuds in i möteslokalen ”Generalen”. Är man nära garnisonsområdet så ska det ju märkas förstås.

Det doftar kaffe och smörgåsarna plastas av.

På agendan står framförallt höstblommor till planteringen på gården och Roger har ordnat fram växter för påseende. Här finns ljung och olika sorters kål bland annat.

Leif och Gertrud Klaar, Margaretha och Gösta Candemo, Margareta Grip, Jimmy Tolf och Lars Svärd utgör bo-råd för hus 1A och 1B och kommer med synpunkter.

– Hur vore det med perenner istället? säger Margaretha. De här blommorna och de vi har haft i sommar är vackra, men övergående. Det vore kanske mindre kostsamt i längden med blommor som återkommer år efter år.

Roger noterar och man bestämmer att prata med en florist till våren om mer bestående växter.

Vi tackar för oss och jagar vidare till granngården för att hälsa en ny hyresgäst välkommen. Khadijo Hussein Mohamed har nyligen flyttat från Kisa tillsammans med sina tre barn och börjar finna sig till rätta i sin trerummare med balkong. Vi slår oss ner i soffan och Roger informerar om området och försäkrar sig om att hon trivs. Han har dömt ut tapeten i hallen och ber Khadijo komma till bobutiken för att välja något nytt. Sedan går vi ner för trapporna och ut på gården så att Roger kan visa sop- och återvinningsrummet.

– Det är bra här, säger Khadijo. Vi har bekanta i området och det är nära till skolan för barnen.

Roger tipsar om att somaliska kvinnor som bor i husen omkring brukar träffas och promenera tillsammans på onsdagar. Kanske kan det vara något?

Vi håller tidsschemat så när som på fem minuter och beger oss mot Knektgatan 4–14. Här ska vi träffa Andreas Fasth som bor i uppgång nummer 10 och arbetar ideellt med grannsamverkan.

Vi går in på gården och Roger ställer upp en liten röd-vit barncykel som vippat. Vi hittar Andreas i en trappuppgång i närheten. Han är i färd med att dela ut information och hoppas att några fler hyresgäster ska nappa på uppdraget. Roger tar en bunt och så traskar vi mellan brevinkasten i nästa trapphus.

– Jag har alltid gillat att engagera mig, säger Andreas och berättar att han grannsamverkat i två år.

– Det är en fin familjekänsla på gårdarna. Många är ute och fikar eller leker tillsammans. Det är trivsamt. Jag har barn själv och då känns det bra att vara med och bidra till tryggheten. Ibland är jag och sambon ute och nattvandrar och vi kan intyga att det är lugnt i området även den tiden på dygnet.

Vi vinkar hej då och beger oss mot Knektgatan 45. Här ska vi träffa Thormans entreprenad, ett företag som har hand om den yttre skötseln i området. På vägen stoppas Roger av Britt-Marie Johnzon.

– Med z, poängterar hon när hon bokstaverar sitt namn. Det blir mycket roligare så!

Hon har något hon vill ta upp om städning med Roger och han lyssnar och tar till sig.

– Jag har bott här så länge att jag undrar om det kan finnas någon som bott längre, säger hon glatt.

Vi hittar Thormans på kortsidan av ett hus där de rensar ogräs. Marina Ivarsson är projektledare för ”skötselprojektet” tillsammans med Suzanne Franzén från Stångåstaden. Projektet innebär att personer som läser SFI, svenska för invandrare, kan få en 60-procentig anställning hos Thormans i nio månader. Under den tiden lär de sig det mesta som har med trädgårdsskötsel att göra och har goda chanser att få arbete efteråt. Projektet är ett samarbete mellan Stångåstaden, arbetsförmedlingen och Thormans.

– Det är fantastiskt roligt och vårt arbete uppskattas mycket av de som bor här på gårdarna, säger Marina.

Samer Nisan berättar att han kommer från Syrien och har bott i Sverige i två år och åtta månader.

– Jag var bonde hemma i mitt land så jag är van att plantera och odla. Men det är lite skillnad på verktygen och klimatet, säger han och skrattar.

När Roger fått veta vad han behöver om gårdsskötseln rusar vi vidare igen. Förmiddagens sista uppgift är att besikta ett golv i en lägenhet högst upp på Luftvärnsgatan 26. Fyrarummaren var så sliten att Roger har dömt ut den helt och nu pågår renovering.

Tobias Pettersson öppnar när vi ringer på. Han är i full färd med att lägga ny parkett. Nu vill Roger kolla att allt går enligt tidsplanen så att lägenheten kan hyras ut så snart som möjligt.

Han fiskar fram en kaffetermos ur ryggsäcken och häller upp en kopp åt Tobias. Det är inte bara hyresgästerna som ska trivas i Rogers område.

En intensiv men rolig förmiddag är till ända. Vi har mött många människor, från flera olika länder och skakat hand med var och en av dem.

– Jaha, så här ser min vardag ut, säger Roger när vi kommer ner på gården igen. Jag vill att de som bor här ska känna sig hemma och rent av vara stolta över området.

Han plockar upp en plastpåse från marken och kastar i en papperskorg. Sedan vinkar han till en kvinna i slöja som hälsar glatt.

Nu väntar rondering på Kanongatan och Dragongatan en bit bort. Roger hoppar på cykeln igen.

Det är lätt att förstå att hyresgästerna trivs i sitt område. Precis som det är lätt att se att områdets ansvarige trivs med sitt jobb!

Roger Lönnqvist

Ålder: 44 år.

Yrke: Områdesansvarig för 780 av Stångåstadens lägenheter i Berga/Södra Ekkällan.

Bostadsbolaget Stångåstaden:

Ägs av Linköpings kommun och äger och förvaltar i sin tur cirka 18 300 lägenheter varav 4 200 är studentbostäder och 367 är seniorlägenheter. Dessutom äger och förvaltar man byggnader med kulturhistoriskt värde, varav de flesta ligger i Gamla Linköping.

Har cirka 175 anställda varav ett 30-tal arbetar som områdesansvariga.

Utbildningen för områdesansvariga varierar men många har exempelvis läst till fastighetsförvaltare på yrkeshögskola, studerat fastighetsekonomi på universitetet eller har lång erfarenhet från området. Arbetsuppgifterna består bland annat i att utveckla det bostadsområde man ansvarar för, beställa åtgärder inom reparation och underhåll, genomföra besiktningar, följa upp entreprenörers arbete och ha daglig kontakt med hyresgästerna i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!