Min konsol- & spelhistoria - Vimmerby Tidning - Min konsol- & spelhistoria
TV-spelsbloggen

Min konsol- & spelhistoria

29. september 2015 16:44

Så då ska man testa på detta med att blogga lite. Spännande.

Jag kommer att skriva lite allmänt om tv-spel. Lite nyheter, historia och kanske slänga in någon recension. Samt tänkte jag även ta upp lite ämnen runtomkring tv-spel. Till exempel varför lägger man 100-tals timmar i soffan framför tv:n och spelar ett och samma spel...

Men mer om det i framtida blogginlägg.

I detta första inlägg tänkte jag skriva lite om min konsol- och spelhistoria, från första konsolen till nu.

Nintendo 8-bit
Det hela började, som för så många andra i min ålder som spelar tv-spel, med konsolen Nintendo 8-bits och spelet Super Mario Bros.

Nintendo släppte denna konsol i Europa 1985. Det skulle dröja ungefär fem år innan min mor köpte ett till mig och min lillebror. Inte för att det blev så mycket spelande på det då - vi hade bara en tv så man fick passa på när de vuxna inte satt framför burken.

Men jag vill minnas att de stunder jag ändå satt där, som 9-åring på golvet, tyckte att det var väldigt fascinerande att jag kunde trycka på lite knappar på kontrollen och få den där lilla figuren Mario att springa runt och hoppa på sköldpaddor.

Vi spelade igenom flertalet spel efter det men det spel som fastnade starkast i minnet är av någon anledning spelet Bigfoot. Där tävlade man mot varandra i att köra Monster trucks. Varför det fastnade i mitt minne så starkt vet jag inte riktigt.

Sega Mega Drive
Det dröjde inte så många år innan vi bestämde för att byta upp oss till ett Sega Mega Drive 16-bitars, och sålde då 8-bitars konsolen.

Jag spelade inte så mycket på det då mitt intresse dog ut lite. Det fanns annat som fångade mitt intresse vid den tiden. Minns bara ett spel jag spelade på Segat och det var F1 Circus MD - ett bilspel där man körde en väldigt fyrkantig formel 1-bil.

Jag tyckte då att det var så fruktansvärt snygg grafik i det spelet, hur skulle de möjligtvis kunna göra spel med bättre grafik?

Playstation 1
Mitt intresse kom tillbaks år 1996 då jag blev erbjuden att köpa ett Playstation 1 av en kompis till min bror. Då spelade jag mestadels bil- och fightingspel. Men jag testade lite allt möjligt.

Till slut hittade jag en ny genre av spel som jag fastnade starkt för: RPG-spel (rollspel). Och då är det Final Fantasy serien jag pratar om, jag gillade atmosfären och berättelsen i dessa spel. Det var troligtvis runt denna tid som jag började inse lite att tv-spel var inte bara att ta sig runt en racingbana på snabbaste tid i ett racingspel, eller slå ner sin motståndare i ett fightingspel. Utan det var en form av en berättelse man själv var delaktig i. Som en lång, interaktiv film.

Playstation 2
Fyra år efter mitt inköp av PS1 släpptes en ny generation av Playstation: Playstation 2, som snabbt hamnade i min ägo.

Denna konsol gick varm hemma i pojkrummet och spel på spel köptes in. De spel jag gillade mest var fortfarande Final Fantasy-serien. Helst nummer tio i serien.

Xbox
Efter två år då man samlat ihop en hel del spel till sitt Playstation 2 så bestämde jag mig för att dra till Linköping och sälja en kasse med spel på spelbutiken där. Lite besviken blev man dock när man insåg att man knappt fick något för dem - men butiken hade en drive just då som de körde, så jag fick chansen att byta in allt mot ett Xbox istället, samt ett spel.

Efter en del velande så gick jag med på det och åkte hem med en ny konsol istället. Spelet jag fick med var The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay. Vilket är det spel jag minns bäst från denna konsol då det var riktigt bra och underhållande. Efter detta började det luta mer och mer åt att jag spelade på mitt Xbox istället för mitt PS2.

Xbox 360
2005 sålde jag mitt Xbox och lade mitt Playstation 2 åt sidan då en ny konsol tog platsen bredvid min tv, Xbox 360. Med denna nya generation av konsoler som släpptes gick de från att vara renodlade spelkonsoler till att vara mer ett media center som kunde kopplas ihop med sitt hemmanätverk och visa/spela upp bilder, filmer och musik. Uppgraderade sedan 07 till ett Xbox 360 Elite. Under denna tid upptäckte jag spel som Mass Effect, Dragon Age och återupptäckte spel som The Elder Scrolls och Fallout. De tidigare versionerna av de sistnämnda spelen spelade jag en del på PC. Dessa fyra spelserier blev snabbt favoriter.

Nintendo Wii
Under min Xbox 360-tid så slog jag även till och köpte ett begagnat Nintendo Wii. Enda anledningen till att jag köpte den var för att ha något roligt att spela tillsammans med mina vänner på förfester och liknande.

Mer än så var det inte med den. Det var roligt ett tag att stå och vifta i luften med handkontrollerna. Sen såldes den. 

Xbox One
Sedan 2014 finns Microsofts nyaste konsol hemma i vardagsrummet: Xbox One. Och jag måste säga att jag är väldigt nöjd med denna konsol. Har hunnit dra igenom en hel del spel: Mad Max, Batman, The Witcher, Dying Light, Dragon Age, Middle-Earth, GTA5, Assassin´s Creed Unity med mera.

Playstation 4
Har faktiskt gått och funderat på om jag ska inhandla ett PS4. Mestadels för att jag är sugen på att lira igenom The Last Of Us. Har hört väldigt mycket bra om det spelet. Så får se vad framtiden har att säga, kanske blir det ett PS4 också.

Det vore något gött att sysselsätta sig med medan man väntar på att Fallout 4 ska släppas.

Ska väl också tillägga att jag har spelat en del PC spel också. Då bland annat Total War, Baldurs Gate, Fallout, The Elder Scrolls med mera.

Men numera är det uteslutande på konsol jag spelar.

Det var lite om vilka konsoler jag ägt och spel jag lirat. Hoppas du som orkat läsa har fått något hum om vad för spelperson jag är. Nästa inlägg kommer troligtvis bli mina topp tio spel, och topp tio kommande spel - så då får du lite mera koll.