Stinkande välkomnande - Vimmerby Tidning - Stinkande välkomnande
Trädgårdsbloggen

Stinkande välkomnande

11. september 2015 15:30

Att säga hej ska inte underskattas. Trädgårdens hej är entrén. Du har hört det förr.

Entrén är vår välkomstsignal. Entrén visar vem du är. Kanske prydlig minimalist. Eller avslappnad bohem. Romantisk rosensamlare, trendkänslig eller totalt ointresserad av trädgård. Entrén kan bjuda på kvardröjningsmoment på väg in i huset, där man fastnar för något ljuvligt man måste kröka rygg för.

Vad utstrålar då min entré?

Beror på vilken tid på året vi snackar om. Andra halvan av augusti och början av september luktar det skit, för att tala klartext. Så välkomnar jag mig själv och mina gäster.

Nu var det förstås inte alls med avsikten att skrämma oinbjudna vi planterade silverax, eller läkesilverax, Actaea racemosa exakt intill trappan, under köksfönstret. Vi visste inte att den tjusiga perennen med sirligt bladverk och högresta stänglar med vita pärleknoppar som slår ut med sött vitt fluff under sensommaren hade en sådan obehaglig doft. Inte då. Inte stod det någon stinkvarning på etiketten heller.

Hur den luktar? Ni får väl komma och känna, helt enkelt. Själv tycker jag det luktar som en blandning av avlopp och något ruttet. Att växten kallas bugbane, fritt översatt lusdräpare, hemma i Nordamerika kanske kan förklara en del.

Men silverax ska väl lukta gott, kanske du protesterar. Det är höstsilverax, Actea simplex, du tänker på. Den rödbladiga ’Brunette’ är en väldoftande trotjänare i många trädgårdar och den härliga smultrondoften kan sprida sig lång väg.

Med åren har vår stinkvariant blivit ståtlig och stor. Varje gång jag rynkar på näsan och säger att den borde flyttas på och hamna på något avlägset ställe, där den bara syns men inte kränker någons luktsinne, liksom sträcker den på sig och visar hur snyggt det lilla vita fluffet längst upp på stänglarna avtecknar sig mot fasaden. Just där den står. Eller också är jag bara lat.

Synd att det inte hamnade en ’Brunette’ vid vår trappa.

Hej och välkommen!