Vad gör Västervik rätt som Vimmerby gör fel - Vimmerby Tidning - Vad gör Västervik rätt som Vimmerby gör fel
Mitt perspektiv - Micael Glennfalk

Vad gör Västervik rätt som Vimmerby gör fel

22. december 2015 07:40

Lägger man ned en skola på landsbygden är man landsbygdsfientlig. Men lägger man ned minst tre skolor (kanske över tio under åtta år) som i Västervik, ja då kan man bli Sveriges landsbygdskommun.

Nej, jag är inte avundsjuk. Jag unnar och gratulerar verkligen Västervik till utmärkelsen. Men det får mig ändå att fundera över sakernas tillstånd; vad som kan vara landsbygdsriktigt i Västervik men landsbygdsfel i Vimmerby?

Men funderingen är så här, generaliserande:
Unga människor i mindre tätorter på landsbygden lyssnar på sina föräldrar som säger: ”Nej, här ska du inte stanna. Här finns ingen framtid. Du måste flytta, studera, bilda familj i en större stad”. Eller hur? Om vi ska vara ärliga? Eller säger vi till våra barn som vill flytta hemifrån och ge sig ut i världen: ”Nej, stanna här i bygden, du ska inte göra som du känner själv!”

(När de väl får familj, ja då vill vi ha hem dem för att ha dem nära. Men vill de det själva?)

Detta är ett dilemma som enskilda gärna tycker är kommunpolitikens fel. Enklast så. Närmsta syndabocken, så att säga. Hur många skolor, butiker, idrottshallar ska man bygga upp i en landsbygdsort för att ungdomarna ska stanna? Räcker det ens med företag och jobb?

Det som är svårt att förstå för folk som sitter och snackar enkla lösningar i byggbodar och kring lunchbordet på jobbet, är att det är de ungas vilja som driver samhällsutvecklingen. De flyttar först, oavsett om där finns jobb eller inte. Universitet och högskolor är inflyttningsmotorer, därav följer nöjen, kultur, restauranger, butiker.

Det finns dock ett motgift; den politiska kraften. (Men då kan man ju inte häckla, mobba, hota och hata politiker, för då tappar de motivationen till att arbeta, eller hur? Vem ska då ta jobbet…?)

Den politiska kraften kan förändra uppifrån och ned, mycket enklare än att förändra nerifrån och upp. Den politiska kraften kan göra enligt mitt förslag till prioritering:

1) Se till att infrastrukturen finns så kollektivtrafiken fungerar; tåg, bussar och bilar. Öka insatserna för järnvägstrafik på landsbygden.

2) Se till att decentralisera högskoleutbildningen; gör flera små högskolor i landsbygdsregioner (exempelvis Vimmerby, Västervik, Hultsfred, Oskarshamn, Högsby). Ungdomar driver näringsutveckling. Universiteten behövs enbart för de riktigt tunga utbildningarna.

3) Låt staten ta över alla skolor. Då kan staten jämna ut kostnaderna mellan skolor i storstadsregioner och skolor på landsbygden. Dessutom jämna ut lärarlönerna.

4) Lägg ned landstinget var tunga sjukvård staten kan sköta, den lätta sjukvården kan kommunen eller privata aktörer sköta, bilda större kommuner runt ett ekonomiskt centrum. Västervik, Vimmerby och Kinda skulle bli en bra kommun med Linköping som statligt sjukvårdscentrum.

5) Se till att alla kommuner får behålla 75 % av den statsskatt deras företag betalar, för satsningar i just den kommunen.

Det finns endast en politisk kraft som kan styra om urbaniseringen; riksdag och regering.