Ta inte skiten, polisanmäl! - Vimmerby Tidning - Ta inte skiten, polisanmäl!
Mitt perspektiv - Micael Glennfalk

Ta inte skiten, polisanmäl!

16. januari 2017 06:00

Zlatan fick rätt mot friidrottslandslagets tidigare förbundskapten; det var förtal.

Den ena rättsexperten efter den andra har därefter trätt fram i media och sagt ”det var rätt dom”. ”Förtal” var domen för det den f.d. förbundskaptenen yttrat på film. Han friades dock för de citat han fällt i NWT, och Zlatan har, när detta skrivs, ännu inte stämt den ansvarige utgivaren för publiceringen.

Nu undrar den f.d. förbundskaptenen på sin FB-sida vad den svenska yttrandefriheten är värd…

Den är i sig värd allt. Men yttrandefriheten innebär inte att man kan kränka och förtala någon. Reglerna om ärekränkningsbrott finns i kapitel 5 i brottsbalken. Bestämmelsen om förtal finns i kapitlets första paragraf. En person blir ansvarig för förtal om den pekar ut (och sprider uppgifter om)… någon som brottsling, klandervärd i sitt sätt att leva eller lämnar andra typer av uppgifter som kan leda till andras missaktning.

Min egen reflektion är att sedan Facebook blev allmängods, så har förtalet växt till enorma proportioner. Och inte bara på Facebook. Vem som helst kan starta en digital publikation utan annan utbildning i pressetik än ett fåtal månader på en tidning. Kommentarsfältens kränkningar döps om till något annat under vinjetten ”yttrandefrihet”. Andra intressen än de rent etiska väger tyngre.

Men Facebook är världsmediet idag och det dominerar fullständigt; där sprids både falska och sanna uppgifter, kränkningar, förtal och trakasserier.

Sedan 2014 samarbetar den svenska polisen med Facebook. Man kan när som helst kontakta Facebook och få ut IP-nummer och uppgifter om en signatur på Facebook som är föremål för utredning.  Förhoppningen står till att fler som blir utsatta på sociala medier polisanmäler. Men polisen lägger också ned en hel del utredningar rörande hat- och förtalsbrott.

30 juli 2016 skrev Institutet för Juridik och Internet (red. Ninos Larsson) en intressant summering av polisens arbete, jag citerar:

”… i flera sådana fall har vi mottagit klienters nedläggningsbeslut från polisen innehållande formuleringen ”det är uppenbart att brottet inte går att utreda”. Intressant gällande brottslighet från anonyma konton är polisens avtal med Facebook. För att öka polisens utredningsmöjligheter finns ett samarbete med Facebook. Hos Rikskriminalpolisen finns den nationella knutpunkten till Facebook, kallad Singel Point Of Contact (SPOC) som fungerar som en länk mellan polisens utredare och den sociala medieplattformen. En utredare kan vända sig till SPOC som sedan skickar en förfrågan till Facebook för att få ut exempelvis en IP-adress eller ett personnummer. Uppgifter kan i och med samarbetsavtalet lämnas ut utan vare sig domstolsbeslut eller internationell rättshjälpsbegäran…” 

Så polisen har alla möjligheter att beivra människor bakom FB-konton som kränker, förtalar och publicerar i mening att skapa missaktning. Jag tycker att kommentarsfälten i digitala publikationer också ska ligga till grund för polisanmälan, då mot ansvarige utgivaren. Journalistens uppgift är i princip att skriva vad det än må vara, men ansvarige utgivaren ska gå in och granska inte bara utifrån lagar, utan också utifrån pressetiken. Samma uppgift åläggs ansvarige utgivaren beträffande läsarnas inlägg i kommentarsfälten.

Är du trött på att ta skiten, så polisanmäl. Det är det allmänna rådet på gatan, Det verkar som om folk nu har tröttnat på kränkningarna i sociala medier. Intressant i så fall. Då bör det komma fler förtalsdomar.

Fotnot: Här några länkar:

https://polisen.se/Lagar-och-regler/Om-olika-brott/It-relaterade-brott/Nathat/

http://lawline.se/answers/fortal-genom-anklagelser-via-sociala-medier#sthash.WPGlrnxn.dpuf

Lägg till kommentar