Sätt invandrarna i kockskola - Vimmerby Tidning - Sätt invandrarna i kockskola
Mitt perspektiv - Micael Glennfalk

Sätt invandrarna i kockskola

29. augusti 2016 13:11

Det råder akut brist på kockar i turistkommunen Vimmerby.

Restaurangerna, hotellet och besöksmålen som Astrid Lindgrens Värld konkurrerar om samma människor.  Idag innefattar kompetenskonkurrensen också regionen; Västervik, Oskarshamn, Kisa/Rimforsa, Hultsfred och till viss del också Eksjö.

Sommarstäderna Västervik och Vimmerby har det svårast.

Restaurangutbildningarna i de två kommunerna är i huvudsak på gymnasienivå. Efter gymnasiet drar ungdomarna till storstäderna, knappast någon blir kvar. Dessutom har inte alla valt ”rätt” – utbildade kockar finns idag i industrin, inom servering eller handel.

Det diskuteras om arbetstiderna inte passar dagens unga; exempelvis vill de hellre vara med barn och familj än jobba kvällar och helger då det flesta andra är lediga.

Faktum kvarstår; löses inte kompetensbristerna inom besöksnäringen så kommer utvecklingen och tillväxten att stagnera. Och det vore synd, med tanke på så många jobb och så bred service till allmänhet som skapas av näringen.

Det är nu politiken måste vara snabbfotad.

Jag är ganska säker på att det bland många invandrare finns både utbildade kockar och kockerskor, och också outbildade människor men med ett brinnande intresse för matlagning. Det handlar inte om ”kebabtekniker” som SD raljerande och inskränkt kallade dem vid ett fullmäktigemöte. Varför inte ta vara på kompetensen?

För att vi ska få ut invandrarna i kockyrket behövs det validering av befintlig utbildning, och en fortbildning innehållande några enkla huvudspår:

Svenska språket är vitalt. Man måste kunna kommunicera på svenska, med både arbetskamrater och gäster. Gärna också en hjälplig engelska.

Grundutbildningen måste innefatta svensk husmanskost. Visst är den mångkulturella restaurangen intressant och besöksvärd, men ska man få tillgång till den stora arbetsmarknaden inom restaurangnäringen (och offentlig sektor) behöver man kunna klara köttbullar, kroppkakor och dillstuvad potatis.

Involvera näringen i praktiken, mycket praktik, se till att alla har praktikplats och samtidigt en dialog med svenska arbetskamrater.

Det viktigaste av allt; håll det enkelt. Det är enkelheten som fungerar. Köken finns ute i näringen. Jobben likaså.  Sug upp det intresse som finns i invandrargrupperna och starta upp. Till nästa sommar kan vi fått betydligt fler kök i regionen bemannade med rätt antal.

Jag har hävdat, och gör fortfarande, att invandringen är av godo för oss i regionen. Men villkoret är att nysvenskarna snabbt behärskar svenska för att klara ett jobb, och att de kommer i arbete. Bert Karlsson sa i sitt sommarprogram att han hellre anställde invandrare, eftersom de arbetade bättre och ”kom till jobbet”, än världens näst mest lataste folk, svenskarna (Mest lata var norrmännen…)

Utan att instämma i Bert generaliserande så kan jag säga; sommar efter sommar har jag varit arbetsgivare till flera nysvenskar och deras barn, alla från de mest skilda länder. Utan undantag har de både presterat, och varit väldigt trevliga och bra arbetskamrater. Att ha ett jobb gör stor skillnad för en invandrare, likväl som för oss infödda. Inom besöksnäringen finns det jobb för dem.

Lägg till kommentar