Nya pengar till solceller till Kalmar län kan rädda projektet - Vimmerby Tidning - Nya pengar till solceller till Kalmar län kan rädda projektet
Mitt perspektiv - Micael Glennfalk

Nya pengar till solceller till Kalmar län kan rädda projektet

20. oktober 2016 15:50

Miljö- och Byggnadsnämnden vägrade diskutera frågan och ta beslut om startbesked för solcellsinstallationen på Björkbackens Karaktärshotell igår.

Därmed lämnade entreprenören Björkbacken och tog ett nytt uppdrag i Mönsterås kommande veckor.

Jag har under tiden sökt länsstyrelsens handläggare för att efterhöra möjligheterna att ändå få ta del av bidraget. Hittills har det inte varit så. Jag har inte lyckats nå henne.

Hittills är de skriftliga besked jag fått att anläggningen ska vara i drift före 2016 års utgång. Annars inget bidrag.

Björkbacken står som nummer 11 i en kö på över 250 sökande. Den platsen har vi nått efter 2 års köande.

OM vi får ett startbesked de närmaste dagarna, OM jag kan få entreprenören att kasta om sina arbeten och komma tillbaka, OM det inte blir snö och frost på taket i december så kan vi kanske bli klara för drifttagande av anläggningen före jul.

Men det är många om…

Länsstyrelsen skrev så här på sin hemsida tidigare:

”Nu har Energimyndigheten beslutat om 2016 års tilldelning och Kalmar län kommer att få 1 701 510 kr att dela ut till de som har sökt solcellsstöd. Detta innebär att vi kan preliminärt bevilja utbetalning till de ca: 15 första i kön förutsatt att deras ansökan fortfarande är aktuell. ”

Nu skriver man också:

”Observera att regeringen satsar extra pengar på solceller och 2017-2019 kommer 390 miljoner per år gå till solcellsstödet för hela Sverige vilket avsevärt kommer att korta köerna.”

OM jag får stå kvar i kön över årsskiftet – har inte fått besked av länsstyrelsen om detta ännu – så har jag chans att ändå göra investeringen nästa år och komma i åtnjutande av de nya statliga pengarna. Det skulle i så all vara goda nyheter för projektet.

I vilket fall får jag vänta till våren. Och då kan det också ha skett en fördyring hos leverantören. Fördyringen är inte med i länsstyrelsens underlag för bidraget.

Så hur eller hur kan det bli dyrare.

15 minuter handläggningstid beräknar jag att startbeskedet tar.15 ynka minuter i ett ärende som i de flesta fall inte ens är bygglovspliktigt…

Någon kö finns inte har man ju visat i tidigare handläggning, så här kan man prioritera det man anser viktigast genom delegation.

Taggar

Kategorier

Bygglov

Lägg till kommentar