Kort om några viktiga välfärdsmedarbetare - Vimmerby Tidning - Kort om några viktiga välfärdsmedarbetare
Mitt perspektiv - Micael Glennfalk

Kort om några viktiga välfärdsmedarbetare

23. januari 2017 06:00

Den kommunalt producerade maten till unga och gamla har alltid varit ett diskussionsämne i Vimmerby.

Det började med att man inte längre skulle ha kvar sina tillagningskök, utan tillverka allt i ett centralt kylmatskök. Så det byggdes vid Vimarskolan.

Bland det som bidrog till detta var bland annat att dåvarande livsmedelstillsynen anmärkte på småsaker i de befintliga köken, men som när det kom till politiken vuxit till gigantiska kostsamma problem. I efterhand visade det sig att de småsakerna hade kunnat åtgärdas enkelt.

Nåväl, kylmaten blev ingen succé. Trots att folk i gemen köper sådana portionsförpackningar i sin livsmedelsbutik. Det blev klagomål, spill och svinn.

Själv tyckte jag maten var relativt ok, dock tappade man ett viktigt inslag för bland annat de gamla, tillagningen och dess dofter. Dessutom blev raggmunken och pannkakan bara stekt på en sida, och det blev mer halvfabrikat…

Nåväl, under min tid i kommunstyrelsen fattade vi beslut om att återinföra tillagningsköken, det blev fler och fler kök som lagade maten. Idag har vi en hybridklösning i Vimmerby; både kylmat (som också är egentillverkad) och mat lagad i decentraliserade kök.

Viktigast av allt; maten blir bara bättre och bättre. Idag lagas det mesta från grunden, tippar att det är runt 70-80 procent av maten som lagas från grunden. Mycket från närproducerade råvaror, en hel del ekologiskt. Kostenheten har fått tillbaka självförtroendet och de negativa medieuppgifterna stannat av. Allt detta är bra.

Vad som också är bra är att kostenheten ger sig ut i eget media; Facebooksidan. För några dagar sedan dök detta meddelande upp, som gäller denna vecka:

”Nästa vecka kommer det att serveras pannbiff med sås, kokt potatis och pressgurka på skolorna i Vimmerby kommun. De tillverkas från grunden i Vimarskolans tillagningskök och resultatet blir 100 kg pannbiffar av närproducerad färs. För er som är sugna på receptet:
25kg färs, 5kg lök, 5kg potatis, 500g salt, 1dl vitpeppar, 0,5 l Vatten. Det räcker till 200-250 portioner så vi rekommenderar att ni minskar receptet något om ni ska göra det hemma.

Och så hade man spelat in en film som du kan se på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=7DLT543jKYE&feature=share

Kostenheten hade för några år sedan kommunens högsta sjukskrivningstal; det var svårt att rekrytera, det var svårt att få personalen att trivas, det var hög stressfaktor på detta medieutsatta jobb. Idag syns det vara annorlunda och det är verkligen roligt!

Jag hoppas de får den uppskattning de är värda. För vi kan konstatera att vi, trots en del gnäll, har det bra i välfärdssverige; lagad mat till unga och gamla, service med förskola och hemtjänst och sjukvård – ett ordnat välfärdssystem med kompetenta välfärdsmedarbetare är också bra näringslivspolitik. Trygga medarbetare gör bra jobb i företagen.

Låt oss inte glömma det när vi bedömer välfärdsmedarbetarnas betydelse för tillväxten.

Taggar

Kategorier

Maten

Lägg till kommentar