Haha, vilken tokstolle! - Vimmerby Tidning - Haha, vilken tokstolle!
Mitt perspektiv - Micael Glennfalk

Haha, vilken tokstolle!

6. mars 2017 06:00

Östen Mäkitalo från Övertorneå och hans kollegor på Svenska Televerket var 1976  på turné hos den svenska industrin för att berätta, att om fem år kunde man börja ringa trådlöst i Sverige, då man uppfunnit Nordisk Mobil Telefoni (NMT).

  • "Man tyckte vi var naiva, berättar Östen i en video hos Tekniska Museet. Vi fick kritik från bland annat Motorola för att vi hade tagit i anspråk teknik som inte fanns, den var planerad till 1981. Men våra specifikationer för NMT var klara."
  • "Man tyckte vi skulle vara realistiska och hantera det som fanns på den tiden, inte något som skulle komma i framtiden. Men vi valde att inte lyssna på dem…"

Resten är historia. Själv var jag över i USA på en marknadsföringsutbildning i mitten på 1990-talet. Då fick jag se en video, där ett brandbefäl stod utanför en byggnad som brann, och med en platt manick (smartphone) i handen kopplade han upp sig till kommunens byggnadskontor och fick upp ritningar på huset digitalt. I handen!

Det väckte ett upphetsat tjatter bland oss i publiken.

Fortfarande skrattar vi åt visionärer med deras fantastiska idéer. Vi dödar den ena efter den andre med meningar som ”Det går inte!”, ”Klev ned från himlen!” och ”Var realistisk för en gångs skull!”

Samtidigt begär vi att politiker och företagare ska ”vara visionära” och producera idéer till oss andra att bedöma. Folk som gör något misstänkliggör vi som ”egennyttiga” och vi missunnar dem deras framgång. Vi har svårt att säga rakt ut: ”Förbaskat bra gjort!” Nähä, det ligger inte i den svenska kulturen.

Vad hade du sagt till någon som 1990 berättat för dig att på 2010-talet så fotograferar alla sin mattallrik innan de äter och skickar ut till flera tusen att titta på i sina telefoner…?

Säkert hade du sagt: ”Otroligt!”

Vad hade du sagt år 2000 om du fått veta att det 2017 sitter blinda och kör bil i Göteborg…? Eller att du i din telefon kan få upp filmer från Nasa där de spelat in sandstormar på planeter mängder av ljusår härifrån och nu analyserar luft(!) med hjälp av ett teleskop (!) för att kolla om det finns vatten… I Japan har en del män virtuella älskarinnor och de är fullkomligt nöjda med det. Men om vi fått höra det för 20 år sedan? Vad hade vi sagt då? Kanske att det var synd att de la ned norra mentalsjukhuset i Västervik… somliga hade behövt vård…

Vad säger nu alla tokstollar och visionärer om år 2037, bara 20 år dit?

Får jag göra en kvalificerad gissning så tror de att Vimmerby Energi (VEMAB) gör en årlig vinst på 40-50 Mnkr tack vare ett kraftvärmeverk som byggdes på 2016, och som folk tyckte att det ökade på kommunskulden för mycket…

De säger att vi åker med bilar, vi kör dem inte. Bilarna åker inte på vägar, de flyger i luften som drönare och efter GPS. Cancerns gåta är löst men det nya problemet är att vi är konserverade av allt konserveringsmedel vi fått i oss med maten, så att vi lever tills vi är 200 år, men slutar jobba när vi bara är 60 år. Och 4 timmars arbetsdag, alla ska få jobba lite…

Handenheterna utvecklas till luftburna hologram, vi pratar med ljusbilder av någon var som helst.

Till sist: alla skurkar är inlåsta i Stålmannens fantomzon… en beprövad metod som först dök upp i serievärlden men som man nu tagit fram efter att ha lyssnat på framtidens tokstollar.

Det sista kan man ju alltid hoppas på.

Lägg till kommentar