Fiberkrig rasar på flera håll - Vimmerby Tidning - Fiberkrig rasar på flera håll
Mitt perspektiv - Micael Glennfalk

Fiberkrig rasar på flera håll

12. januari 2016 08:22

Norrköping, Lund, Grums, Borås, Leksand, Kristinehamn, Ludvika, Lindö, Lindesberg, Tyresö, Gagnef, Vetlanda, Vimmerby…

Fiberkriget rasar i Sverige och i de flesta fall är det öppet krig mellan den största operatören Telia och kommunens stadsnät. IP Only, den andra stora aktören, är ibland inne och slåss med Telia – och många gånger går det som i Vimmerby, det blir dubbla fibernät på framförallt större orter. Telia slåss för att behålla sin kundstock av telefonkunder när kopparledningen inte längre räcker. För några år sedan startade man upp sin miljardsatsning för att ta så mycket som möjligt av marknaden och rädda det man kunde av kundstocken.

I april 2014 skickade Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ett brev till landets kommuner där man varnade för att sälja sina fibernät till privata företag. De såg risken med monopol som skulle att begränsa antalet tjänsteleverantörer och generera högre kundpriser. SKL skrev: ”Kommunen har, till skillnad mot den privata aktören, ett bredare samhällsperspektiv…”. Svenska Stadsnätsföreningen sammanfattade fiberkrigets konsekvenser i ett PM i september samma år: ”Det finns en överhängande risk att konsumenternas valfrihet kommer att försämras och i den situationen är det viktigt att marknaden kan utvecklas och offentliga investeringar tillvaratas för att stävja inlåsningseffekter”. (Typ 17 år långa avtal i en allmännyttig hyresfastighet.)

Hur går det då för alla stadsnät i det svenska fiberkriget? Ja, i Norrköping går både kommunen och Telia i samma bostadsområde. I Fårdala (Tyresö kommun) gick kommunen först, och asfalterade igen, kort därefter grävde Telia ett nytt dike. Sedan 2010 har Dala Energi (kommunen) ett fiberbaserat stadsnät i Gagnef. Nu går Telia in där. ”Inte ovanligt att vi möter konkurrens, säger Telias marknadsansvarige Carl Johan Swansson till Dala-Demokraten. Varpå Kent Byman på Dala Energi tillägger: ”I Säter är vi tre aktörer som konkurrerar på marknaden. Vi får vänja oss…” I Ludvika gjorde kommunen upp med IP Only, en annan stor aktör. När IP Only och kommunen skulle börja sälja gick Telia in med dörrförsäljare och fiberkriget startade. I Vetlanda gav Telia upp sedan kommunens energibolag sänkt anslutningsavgiften till halva priset. I Lund slåss man nu (stadsnätet och Telia) om samma kunder. Tidningen Sydsvenskan konstaterat att det kan leda till att ingen får tillräckligt underlag för att gräva kablar i vissa områden. Telia går också in och köper kommunala nät. I Vimmerby kommun bjöd man 9 miljoner kronor för satsningen på 50 miljoner. I Lindesberg, som investerat över 60 miljoner, betalade Telia 35 miljoner för stadsnätet till slut.

I Vimmerby kan olika vägar väljas:

• Kommunen fortsätter sin fibersatsning med ytterligare 20 Mnkr. Då får också östra kommundelen fiber. Idag är ingen aktör aktiv i Frödinge, Brantestad, Tuna, etc. Ungefär 50 % av hushållen i kommunen har inte tecknat sig för någon fiberleverantör idag.

• Kommunen väljer att sälja nätet. Då är det IP Only och Telia som lägger bud. Kanske man kan få 25 Mnkr för nätet om man ska tolka affären i Lindesberg. Fråga om resterande landsbygdsutbyggnad återstår.

• Kommunen går samman med en partner (exempelvis Telia eller IP Only). Då delar kommunen kostnaderna och kan få en uppgörelse där man fortsatt äger den nätdel som servar kommunens egna fastigheter.

Min egen uppfattning är att kommunen bör fortsätta bygga ut nätet och se till att det nya fiberbolaget får en professionell ledning och arbetsgrupp. Helst i samverkan med sitt energibolag, likt andra kommuner i landet.