En expresskö är ett steg framåt - Vimmerby Tidning - En expresskö är ett steg framåt
Mitt perspektiv - Micael Glennfalk

En expresskö är ett steg framåt

22. oktober 2016 18:11

 • Nu drar politiken lärdom av bråket med Miljö- och Byggnadsnämnden i Hultsfred-Vimmerby.

  Man vill utreda en expresskö för byggnadslov och det är bra. Jag räknar med att fullmäktige också beslutar utvärdera samarbetet med Hultsfred ur ett Vimmerbyperspektiv. Medborgarna får sätta betyget – därefter får beslut tas om Vimmerby ska säga upp det. Uppsägningstiden är två år.

  Det är alltid intressant att studera argument och diskussion i efterhand:

  • ”Han begär förtur!”, hävdade nämndens ordförande Lennart Davidsson, (KD). Nu, i efterhand har man förstått att förtur inte är detsamma som att begära snabb behandling. Snabb behandling kan man få i en delegationskö.
  • ”Han vill ändra turordningen!”, sa avdelningschef Daniel Johansson samtidigt som han i media refererade ett privat telefonsamtal från en av sina kunder. I efterhand kan han konstatera att avdelningen inte haft någon turordning, det fanns ingen turordning och jag ville inte ändra någon turordning, jag ville ändra sättet att hantera ärendena på.
  • ”Han hotar demokratin!”, ropade oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (c), och ville efter att hon tystat mig cementera fast en lösning som innebär total oordning, över 6 månaders handläggningstid och mer i vissa fall och en fullständigt omodern hantering. Varför? Jo, för att det var jag som höll i ficklampan och vågade påpeka bristen som egentligen alla som byggt i Vimmerby senaste året känn av.
  • ”Varför behöver du skramla så mycket?” Undrade en kommunal tjänsteman. Svaret är helt enkelt att många tjänstemän är helt döva och lägger inte örat mot marken. Man hör och ser inte problemen och vill inte vara en del av lösningen. Så här gör vi och har alltid gjort, varför ändra på det?

  Nu hoppas jag det förändrar sig till det bättre, att det blir en expresskö och att samverkan utvärderas.

  Nu sätter jag punkt för den här ”affären” för min del.

Taggar

Kategorier

Bygglov

Lägg till kommentar