Rensa Silverån och Dammarna – det är gnälligt i politikens topp - Vimmerby Tidning - Rensa Silverån och Dammarna – det är gnälligt i politikens topp
Mitt perspektiv - Lennart Beijer

Rensa Silverån och Dammarna – det är gnälligt i politikens topp

17. oktober 2016 11:17

Det har varit en lång och torr sommar och höst. Vattennivåerna i sjöar och åar samt förstås grundvattnet är farligt låga. Samtidigt som vi väntar på regnet borde man enligt både Antikrundan och Bastugänget passa på att rensa dels Silverån men också Sågdammen och Kalvkätte damm, från träd och annan bråte.

Silverån som normalt är en mycket populär kanotled är viktig för turismen och de båda dammarna blir vackrare och kan hålla mer vatten, när regnet väl kommer. Vi kan bara hoppas att ansvariga politiker och tjänstemän snabbt drar igång en å och sjörensning. Det vore försmädligt om man missade den upplagda möjligheten.

Samtidigt som våra lokala politiker tycker det är självklart att hitta lösningar, som man kan vara eniga om har rikspolitiken helt tappat koncepterna. Sverige och vår lilla kommun har bättre ekonomi än på mycket länge. Arbetslösheten sjunker och det är balans i ekonomin. Tack vare att Hultsfred har varit och fortfarande är en framgångsrik flyktingkommun, så ökar antalet kommuninvånare och därmed de kommunala intäkterna. Men i TV och i riksdagens plenisal är det en helt annan visa. ”Sverige är på fel spår”, ”Regeringen gör inget åt arbetslösheten”, ”Integrationen fungerar inte” och i varje mening säger moderatledaren Batra att hon vill avsätta statsministern Stefan Löven. Det är klart hon vill, men hon får väl ändå vänta till valet 2018 om hon nu inte tänker göra gemensam sak med (sd). Toppolitikerna, oavsett parti, borde ta större ansvar för den politiska diskussionen i landet. Gnällighet och taktisk partiegoism skapar onödiga motsättningar.

Orkanen Matthew har drabbat Haiti, östra Cuba och amerikanska sydostkusten. Konsekvenserna av denna naturkatastrof är fruktansvärda på fattiga Haiti. Städer och byar är helt förödda och koleran breder ut sig. För åtta år sedan drabbades Haiti av en jordbävning, som slog sönder det mesta. När katastrofen inträffade var hela världen beredda att skicka hjälp i olika former alltifrån mat till materiel för byggande av riktiga och mer hållbara bostäder. Men världen glömmer snabbt och snart stod Haiti nästan ensamma med. sina stora problem.  Cuba har dock hela tiden ställt upp med sjukvårdsinsatser. Om USA, istället för att i dryga femtio år blockerat handeln med Cuba, tagit sitt ekonomiska ansvar för Haiti, hade situationen varit helt annorlunda

 Östra Cuba blev också hårt drabbat av orkanen. Men Cuba har ett helt annat sätt att hantera sådana problem. Man skickar snabbt räddningsmanskap och sjukvårdsinsatser. Man undrar varför och hur våra självständiga medier kan undvika att jämföra hur olika konsekvenserna blivit på Cuba kontra Haiti. Avståndet mellan dessa länder är inte särskilt stort.

 

  • För övrigt saknas även detta år förslag från moderaterna om hur vi skall minska skatteundandragande och skattefusk.

Vad kan detta bero på?

Lägg till kommentar