OECD berömmer svensk ekonomi, boule och centern i rödgrön regering? - Vimmerby Tidning - OECD berömmer svensk ekonomi, boule och centern i rödgrön regering?
Mitt perspektiv - Lennart Beijer

OECD berömmer svensk ekonomi, boule och centern i rödgrön regering?

11. februari 2017 07:36

Svensk ekonomi går som tåget och sysselsättningen ökar. Detta har denna kolumn tjatat om vid flera tillfällen.

Nu visar det sig att även OECD (organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) berömmer svensk ekonomi. Trevligt för regeringen och tydligen högst otrevligt för oppositionen.

Den kritik OECD har handlar om de fortsatt ökande ekonomiska klyftorna mellan de med lägst och högst inkomster. Det vill till krafttag för att få till stånd en annan utveckling. Kanske är det så att vi måste börja prata om ´samhällslön´för människor som beroende på sjukdom av olika slag står hopplöst långt från arbetsmarknaden. Det gamla systemet som förnedrar och trycker ner våra allra fattigaste medmänniskor är inte längre hållbart. Se filmen ”Jag, Daniel Blake” så förstår du vad jag menar.

I vår egen lilla skogskommun ser det också väldigt bra ut. Efter decennier av befolkningsminskning och besparingar kan vi nu planera för framtiden. Vi behöver inte spara på skolan och hemtjänsten. AF:s storsatsning i Hultsfred tvingar fram en flyttning av biblioteket via Valhall till centrumhuset. Det blir ett hypermodernt bibliotek som kommer att skapa liv och rörelse i centrum. Kombinationen med Rockarkivet är en genial lösning.

Boule är en folksport med stora sociala dimensioner!

Från flera gånger i veckan till någon gång i månaden samlas boulspelarna för vänskapligt ibland allvarligt matchspel. Boule är en sport för alla – de flesta är glada amatörer men det finns även några ´proffs´. Knappast någon annan sport är så social som boule. Men det är också ett tillfälle att utbyta åsikter om smått och gott i samhället. Det vore intressant att veta hur många som spelar boule i en kommun som Hultsfred – hundra flera hundra? Hur många män och kvinnor? Från början var det främst äldre gentlemen som spelade boule. I dag är både kvinnor och fyrtioåringar viktiga inslag i boulespelandet!

 Centern borde kunna ingå i det röd-gröna laget !?

Centerpartiet har börjat distansera sig från övriga alliansen. Med tanke på centerns folkrörelsebakgrund skulle det teoretiskt vara intressant och kanske möjligt för dem att ingå i en röd-grön regering. Det skulle definitivt vara en lösning på regeringsfrågan efter valet 2018. Centern måste dock revidera sin arbetsmarknadspolitik och låta arbetsmarknadens parter göra upp om lönerna. Särskilda låglöner till invandrare är en farlig väg som endast skapar problem.

-Är det rimligt att landets fyra storbanker gör 92 miljarder i vinst efter skatt?

Kommentarer

Nej, det är inte rimligt att bankerna gör så stor vinst! Banker skulle bestå av normalavlönade, plikttrogna personer som ägnade sig åt in- och utlåning. Inget annat.

Barbro Stigsdotter

2017-02-17 18:19:37

Lägg till kommentar