Kollektivavtal borde vara en självklarhet - Vimmerby Tidning - Kollektivavtal borde vara en självklarhet
Mitt perspektiv - Lennart Beijer

Kollektivavtal borde vara en självklarhet

19. november 2016 10:24

Kollektivavtal är förutsättningen för trygghet i arbetslivet. Svensk arbetarrörelse har i snart hundra år arbetat för att varje arbetsplats skall ha kollektivavtal mellan företag och fackliga organisation. Det är detta som är förutsättningen för sjyssta villkor på arbetsmarknaden. Kollektivavtal är dessutom nödvändigt för att seriösa företag skall klara konkurrensen mot dem som inte tecknar avtal. Kollektivavtal är viktiga i ett fungerande samhälle.

Man blir därför minst sagt förvånad när det visar sig att ett antal politiska partier inte godtar regeringens förslag om att kommuner, landsting och stat skall kunna kräva kollektivavtal vid upphandling av olika uppdrag. Skattepengar skall inte få gå till företag som lönedumpar och inte lever upp till kravet om avtalsliknande anställningsformer.

Det är verkligen ett uselt agerande av dessa partier. Men också avslöjande!!!!

I Syrien och Irak fortsätter den stora kampen mot IS och andra terrorgrupper. I Mosel bombar USA-alliansen och i Aleppo bombar Syrien och Ryssland. Det är förstås en fasansfull situation för de civila, som drabbas av bombningarna och tvingas vara sköldar för terroristerna. Det är viktigt att man driver ut terroristerna både från Mosul och östra Aleppo. Jag är övertygad om att de amerikanska och ryska bombningarna är lika illa för civilbefolkningen, även om västliga media underskattar de civila skadorna i slaget om Mosul.

Systematisk plundring av samhället. Beskrivningen kommer från FN:s expert Alfred de Zajas och handlar om hur stora summor försvinner till skatteparadis istället för att gå till utvecklingsarbete. Anledningen till att han talade inför generalförsamlingen är en ny rapport, enligt vilken skatteflykten innebär en ”systematisk plundring av samhället”. Bara under 2011 gick världens utvecklingsländer miste om sammanlagt nästan 950 miljarder dollar på grund av illegala penningflöden, däribland skatteflykt. Detta är sju gånger högre än det samlade internationella utvecklingsbiståndet under samma år. ”Korruption, mutor, skattebedrägerier och skatteflykt har sådana effekter på människans värdighet, de mänskliga rättigheterna och välfärden att de utgör en chock för mänsklighetens samvete. Detta bör åtalas nationellt och internationellt” sa Alfred de Sayas. Ord i rättan tid! Vad händer när jordens befolkning börjar förstå hur lurade de är?

För övrigt konstaterar jag att den nye presidenten för världens största militärmakt stöds av 27 procent av det amerikanska folket.

Lägg till kommentar