Historien går igen - Vimmerby Tidning - Historien går igen
Mitt perspektiv - Lennart Beijer

Historien går igen

5. februari 2016 08:36

Hundratalet maskerade demonstranter – enligt polisen bestående av högernationella, fotbollshuliganer och tre hitresta polska nazister – drog fram i Stockholm sista lördagen i januari.

Flygblad delades ut med öppet hot mot ensamkommande barn och ungdomar i synnerhet från Marocko.

De vanliga påståendena om att dessa våldtar svenska flickor och förstör vårt samhälle fanns med i flygbladet. Under demonstrationen hotade man de som inte såg ut som etniska svenskar.

Jag tycker mig se likheter med hur nazisterna kom till makten i Tyskland 1933. Följande tankar av den antinazistiske prästen Martin Niemöller tål att tänka på.

”Först förföljde de kommunisterna
men jag protesterade inte
för jag var inte kommunist.
Sedan förföljde de fackföreningsfolket
men jag protesterade inte
för jag var inte fackföreningsman.
Sedan förföljde de judar och zigenare
men jag protesterade inte
för jag var inte jude eller zigenare.
Sedan förföljde de de homosexuella
men jag protesterade inte
för jag var inte homosexuell.
När de sedan förföljde oss andra
fanns ingen kvar som kunde protestera.”

Byt ut kommunister med Ensamkommande barn och fackföreningsfolket med romer om du så vill.

Historien har ibland en benägenhet att upprepa sig.

Negativ ensamhet. Att sitta ensam i sitt hus eller lägenhet behöver inte nödvändigtvis upplevas negativt. Men i realiteten är det sannolikt många som lider av negativ ensamhet. Vi har den gamla människan som blivit ensam efter väldigt många år av tvåsamheten med make eller maka.

Ett problem i denna stora grupp är att man lätt bygger upp en känsla av rädsla för olika saker och har man fysiska hinder träffar man alltför sällan andra människor. Hemtjänsten spelar här en viktig roll – trots att personalen bara dyker upp korta stunder.

De flesta, eller mer riktigt somliga, människor kämpar och jobbar hela livet – jobbet får all energi. När man väl kommer till pensionen visar det sig att man aldrig varit intresserad av föreningsliv eller någon hobby. Det tar emot att börja med något helt nytt och man hamnar lätt i tystnad och negativ ensamhet.

Hemtjänsten och anhörigförening är givetvis grundläggande viktig. Kanske borde man ha någon ytterligare specialresurs som kunde stötta och entusiasmera till aktivitet utanför bostaden.

Boule är stort. Nästan alla kan spela boule. Boule är perfekt för gamla och unga. Man behöver inte vara vältränad och stark. I alla fall inte på amatörnivå. I de flesta orter kan man spela boule hos exempelvis PRO, SPF, HFK och i Korpen.

Boule på amatörnivå är i högsta grad en social verksamhet – där folk träffas och diskuterar olika frågor – allt från tillståndet i världen till hastighetsbegränsning och GC-väg på Silverslättsvägen.