Handla lokalt – det är vi själva som avgör utvecklingen!? - Vimmerby Tidning - Handla lokalt – det är vi själva som avgör utvecklingen!?
Mitt perspektiv - Lennart Beijer

Handla lokalt – det är vi själva som avgör utvecklingen!?

28. januari 2016 10:45

Hultsfred har aldrig varit särskilt framstående vad gäller butiker och handel.

Innan bilen handlades det mesta lokalt – efter bilen åkte vi till Vimmerby – och idag gör vi en utflykt till de stora handelsplatserna i Kalmar, Linköping, Jönköping och Växjö. Och nästa steg är redan på gång – nämligen att handla på nätet. Alla experter säger att handel på nätet kommer att utvecklas i snabb takt.

Samtidigt klagar vi allmänt på att det finns för få butiker och att de som finns har för litet sortiment. Tittar man på en lista över butiker i Hultsfred och Virserum blir man dock förvånad över bredden som finns. Och det är klart att butikerna skulle satsa på bredare sortiment och fler varor om de kände stöd från den lokala befolkningen.

I små kommuner är man naturligtvis särskilt känsliga för den pågående utvecklingen. Men samtidigt kan vi påverka situationen genom det egna agerandet. Kanske skall nästa skoinköp eller byxa, skjorta göras i Hultsfred och självklart bör vi köpa maten i någon av de lokala butikerna. Det räcker antagligen med att några hundra av kommunens invånare bestämmer sig för att handla lokalt – för att vi skall få se en positiv utveckling i våra butiker.

Kanske dags med en ”handla lokalt”-rörelse för utveckling av kommunens handel?!

Cuba – mitt i Karibien. Efter tre veckor på Cuba i sol och 30 graders värme – tillbaka till verkligheten i kylslagna Sverige – gäller det att snabbt se fördelarna med riktiga årstider!

Cuba och Fidel Castro har funnits i världspolitikens centrum i snart 60 år. 1959 störtade Fidel, Raul och Che Guevara med sin rebellarme diktatorn Batista och den amerikanska maffian. Redan 1961 försökte exilkubaner tillsammans med CIA stoppa den cubanska revolutionen genom militärt angrepp i Grisbukten. CIA trodde att angreppet skulle stödjas av befolkningen men deras förhoppningar grusades. Angreppet slogs tillbaka och hela frågan har ända in i våra dagar varit neslig för USA. USA:s agerande tvingade in Cuba i den sovjetiska sfären. USA bröt alla diplomatiska kontakter och iscensatte den handelsbojkott som fortfarande är gällande. Då även andra västländer följde det amerikanska initiativet blev förstås bojkotten kännbar.

Räddningen blev på gott och ont det sovjetiska stödet. Man hjälpte till med vissa investeringar och man köpte hela överskottet av sockerrörsskörden till över marknadspris. Cuba klarade sig men samtidigt blev man bortskämd och passiv i övrig utveckling som övrig jordbruksproduktion och utveckling av tjänstesektorn.

Trots sin relativa fattigdom är Cuba framgångsrikt vad gäller hälsovård och utbildning. Gratis sjukvård och utbildning placerar Cuba i en egen division i både Latinamerika och stora delar av övriga världen.

Utöver handelsblockaden spelar definitivt enpartisystemet en viktig roll i Cubas svårigheter. Ett trögt system, där personer som var unga vid revolutionen 1959 fortfarande sitter kvar i beslutande instanser.

Cuba erbjuder både solsemester vid långa sandstränder och rundturer över hela landet. Städer som Havanna, Santiago och Trinidad är spännande. Att komma till små samhällen på landet, mitt i tobaksodlingar och sockerplantager och få bo hemma hos lokalbefolkningen och diskutera Cubas framtid är minst sagt fantastiskt.

Mitt fackliga hjärta blöder. Efter tre heta veckor på Cuba borde kylan vid hemkomsten varit det mest chockartade. Tyvärr blev det i stället skandalerna i Kommunal som tog överhanden. Jag känner djupt med Kommunals medlemmar och lokalt förtroendevalda. Enda riktiga och hållbara lösningen är förstås att göra sig av med all ickefacklig verksamhet och att börja på nytt med ny förbundsstyrelse.