Fidel Castro – du syns och hörs - Vimmerby Tidning - Fidel Castro – du syns och hörs
Mitt perspektiv - Lennart Beijer

Fidel Castro – du syns och hörs

12. december 2016 10:42

Fidel Castro är död. Han blev 90 år. Stater, politiker och medier i väst och öst följer den cubanska diktatorn till den sista vilan i Santiago de Cuba. Hur är det möjligt att denne man och detta lilla ö-rike i Karibien inspirerar till sådan aktivitet från höger och vänster, över hela världen?

Omedelbart efter revolutionen 1959 hade USA chansen att skapa goda kontakter med Cuba. Man valde istället konfrontation. Mest flagrant var stödet till exilcubanernas invasionsförsök vid Grisbukten. Det militära angreppet misslyckades och USA kritiserades i FN-församlingen.

När USA införde handelsembargot mot Cuba tvingades Castro söka stöd hos Sovjetunionen. Detta handelsförbud gällde alla varor och omöjliggjorde både import och export. Även europeiska och Latinamerikanska stater tvingades följa det amerikanska handelsembargot. Trots att president Obama lyckats mjuka upp relationerna med Cuba, kvarstår embargot och den stora frågan är hur den nye presidenten Trump skall hantera Cubafrågan?

Den cubanska ekonomin bygger sedan många år på export och utlåning av läkare och lärare. Som betalning får man olja och andra produkter. Det finns uppåt 30000 läkare i andra länder! Cubanska läkarteam är ofta först på plats när sjukdomar som ebola drabbar fattiga länder.

Cuba har många vänner i både Latinamerika och Afrika. Något okänt är att Cuba spelade en avgörande roll i den sydafrikanska frihetskampen. Medan USA och västeuropeiska demokratier fortsatte stödja apartheidregimen, hjälpte Cuba ANC och Nelson Mandela. Listan över vilka stater som representerade vid Fidels begravning är en avslöjande läsning.

Så även om Fidel Castro var en diktator måste han tillskrivas många goda gärningar både för det egna folket och för fattiga och frihetstörstande människor på södra halvklotet. Samtidigt framstår västvärldens agerande mot Cuba som ytterst pinsam.

En halv miljon människor har sett videon ”du syns och hörs i Hultsfred”!

Det var ett smart grepp av kommunens turist- och utvecklingsfolk att släppa ett gäng proffs fria att med ljud och bild visa upp kommunen. Medan många kommuner fortsätter att tappa invånare går Hultsfred mot trenden. Det är våra flyktinginvandrare som av olika skäl stannar i kommunen och därmed påverkar skatteintäkterna positivt. Detta ger kommunen muskler att utveckla verksamheter och anställa fler medarbetare. En bra skola och en effektiv äldreomsorg och socialförvaltning kombinerad med konst- musik, turism och idrott stärker kommunen och ger förutsättning för fortsatt positiv utveckling.  Vi ser fram mot flera videor från den stora musik- och flyktingkommunen!

- För övrigt kan vi konstatera att kommuninvånarna ligger lägst i länet vad gäller stressrelaterade sjukdomar.  Låt inte julkommersen förstöra denna statistik. Ta det lugnt! -

Lägg till kommentar