Carl Henrik Hermansson och Torbjörn Fälldin cyklade aldrig dressin till Hesjön - Vimmerby Tidning - Carl Henrik Hermansson och Torbjörn Fälldin cyklade aldrig dressin till Hesjön
Mitt perspektiv - Lennart Beijer

Carl Henrik Hermansson och Torbjörn Fälldin cyklade aldrig dressin till Hesjön

5. augusti 2016 11:52

De gamla partiledarna Hermansson, vanligen kallad CH och Torbjörn Fälldin har gått ur tiden. Dagens 18-åringar vet knappast vilka dessa politiker var. Vi lite äldre kommer dock tydligt ihåg att Torbjörn 1976 blev den första icke socialdemokratiska statsministern sedan 1936.

Centern var ett stort parti med närmare 25 procents stöd i väljarkåren. Det berodde mycket på att centern i många år drev ett motstånd mot kärnkraften. Innan valet 1976 lovade Fälldin att inte ”dagtinga med sitt samvete” när det gällde kärnkraften. Han tänkte inte ge tillstånd för laddning av fler reaktorer. De övriga borgerliga partierna i den nya regeringen, folkpartiet och moderaterna, var ivriga anhängare av kärnkraften och lyckades till slut få statsminister Fälldin att just ”dagtinga” med sitt samvete. Detta svek gjorde sannolikt ont i hela centerrörelsen och är förstås anledningen till att centerns siffror dalade. Torbjörn Fälldin var en viktig politiker i denna tid. Han blev 90 år.

C H Hermansson partiledare 1964-1975, spelade en avgörande roll i förnyelsen av det gamla kommunistpartiet. På kongressen 1967 såg han till att partinamnet ändrades till Vänsterpartiet kommunisterna (Vpk). Det var vid denna kongress som han myntade uttrycket ”någon jävla ordning måste det vara i ett parti”! I sin analys av det svenska klassamhället visade han på att 15 svenska storfinansfamiljer behärskade ekonomi och produktion i Sverige. ”De 15 familjerna” blev ett viktigt inslag i den politiska debatten. CH reste flitigt omkring i landet. Han besökte även partiet i Hultsfred samt Trä-sektionens medlemsmöten vid ett antal tillfällen. CH var årsbarn med ryska revolutionen. Han skulle fylla 99 år. 

Tyvärr tror jag inte någon av dessa båda hedersmän fick uppleva friheten på en dressin, mellan Björkudd och västra Hesjön. Vi som bor i trakterna har typiskt nog, svårt förstå potentialen i denna smalspåriga dressinbana. Turister från när och fjärran uppskattar detta tillfälle att med egna krafter cykla dressin genom Smålandsskogen. Dessa turister kan ha vilda idéer om hur denna turistattraktion skulle kunna utvecklas. Till att börja med borde det förstås finnas en läcker badstrand vid ankomsten till Hesjön. För att öka antalet resenärer bör det finnas några mötesplatser längs med banan. Detta för att slippa lyfta av dressinen vid möten. Häftigast är ändå idén om ett ytterligare spår ut i en okänd vildmark, där man kan möta tomtar, troll, vättar och häxor, som helt plötsligt dyker upp och skrämmer barn och föräldrar. Här kan man också möta Ronja, Emil, Rasken och upprorsmannen Nils Dacke. Med andra ord en spännande tur för både barn och vuxna. Ingen dum idé faktiskt!!? Skulle bli ett trevligt komplement till Astrid Lindgrens Värld (ALV).

 För övrigt är det nog bara att acceptera att årets kantarellskörd har gått upp i rök.

Lägg till kommentar