Bomberna faller i Syrien - Vimmerby Tidning - Bomberna faller i Syrien
Mitt perspektiv - Lennart Beijer

Bomberna faller i Syrien

19. februari 2016 09:30

Världssamfundet är överens om att stoppa Islamiska staten (IS). USA-alliansen har bombat IS i 5 år, men IS har ändå vuxit och kontrollerar stora områden i Syrien och Irak.

Ryssland, som stödjer regimen i Syrien, har sedan september förra året, bombat både IS och andra rebellgrupper. Nu börjar Syriska armen ta tillbaka ockuperade områden och städer. ”Kriget mot IS” utvecklas åt rätt håll.

Ett stort problem är emellertid att Turkiet lägger sin största energi på att bomba kurderna, som är en viktig kraft för att bekämpa IS på marken. Likaså bekämpar Saudiarabien och Arabemiraten regimen i Jemen, som också är motståndare till IS. Turkiet, Saudi och Arabemiraten saboterar ”kriget mot IS”. Det har dessutom framkommit att Arabemiraten med hjälp av amerikanska företag rekryterat colombianska legosoldater.

Bomberna faller över Syrien och bilbomber och självmordsbombare härjar i Damaskus. Civilsamhället drabbas av total oförsonlighet. Kriget mot IS går ändå åt rätt håll men ibland verkar det som om den breda USA-alliansen lägger ner mer energi på att bekämpa den syriska regimen än på ”kriget mot IS”.

Konsthallen – en stolthet för sin bygd!

Precis som att Humlan egentligen inte kan flyga så borde det inte vara möjligt att driva en Konsthall mitt i de småländska skogarna. Det lyckas dock år efter år trots de stora ekonomiska svårigheterna.

Det är en gammal ”sanning” att Kulturen mår bäst när kulturarbetare och konsthallar måste kämpa för att överleva.

Genom åren har det varit många sorters utställningar på Konsthallen – alltifrån de stora trä-utställningarna till de mindre som handlat om byarna runt Virserum. Några kontroversiella utställningar, som ”Hata Telia och Eriksson” i samband med förödelsen efter stormen Gudrun och ”Från förälskelse till råknull” satte verkligen Virserums konsthall på Sverige-kartan.

Nu pågår utställningen ”Björk” med fantastiska foton av björkar och björkskogar. Det var en trevlig invigning, som inramades av kören Voces Gaudia under ledning av Ann-Marie Daag Albrechtsson.

Ta chansen – besök din konsthall i Virserum!

En liten mandel – spelar huvudrollen i kampen om vattnet i södra Kalifornien.

Sedan fyra år har det inte kommit något regn. När det nu, äntligen kommit lite regn riskerar det att göra situationen än värre för jordbruket. För att spara på de begränsade vattentillgångarna har man infört bevattningsförbud i trädgårdar och på gräsmattor. Det finns dock välbärgade, som villigt betalar böter för att kunna visa upp en grön matta.

Nu visar det sig att södra Kalifornien är den stora världsproducenten av mandel och pinjenötter. Priset på sötmandel har ökat kraftigt. Odling av mandel är mycket lönsamt. Så lönsamt att ett stort företag genomför en brunnsborrning på 600 m djup för att hitta mer vatten. Borrningen kostar 7 mille?!

För att kunna skörda en (1) mandel åtgår drygt 4 liter vatten. I detta område handlar det om miljontals mandlar. Djupare brunnar och krav om att floderna norrut skall omdirigeras skapar motsättningar mellan de stora mandelföretagen och småbönderna.

Det stora världsdominerande mandelföretaget planterar dock nya mandelträd!!? Frågan är nu om den lilla oskyldiga sötmandeln helt skall förstöra odlingsmöjligheterna i södra Kalifornien?

-För övrigt anser jag att Fastighetsskatten skall återinföras-