Avgörandets stund i USA - Vimmerby Tidning - Avgörandets stund i USA
Mitt perspektiv - Lennart Beijer

Avgörandets stund i USA

29. februari 2016 11:05

Den 1 mars är en avgörande dag för republikanerna, USA och hela världen. Frågan alla ställer sig: Är det verkligen möjligt att en så oförskämd person som Donald Trump kan bli presidentkandidat och president för stormakten USA?

Efter segern i Nevada ser det faktiskt ut som om Trump vinner nomineringsprocessen hos republikanerna. Trump hatar etablissemanget i Wasington. Han hatar också alla försök av staten att blanda sig i samhällsutvecklingen. Sjukvårsdreformer som försöker skapa trygghet för sjuka, fattiga och vanliga arbetare, ser Trump som styggelser.

I primärvalsprocessen har han utmärkt sig för en debattstil där förnedring, personliga påhopp på sina konkurrenter och kontroversiella uttalanden mot invandring, mexikaner och miljoner människor med islam som religion. Donald Trump förkroppsligar alla negativa sidor av USA. Men de är nog ändå republikanerna själva som är ansvariga för vad som håller på att hända i amerikansk politik.

Om Trump är urtypen för en självbelåten, skrävlande, oförskämd, främlingsfientlig och stenrik politiker hittar vi hans direkta motsats i den demokratiske kandidaten Bernie Saunders. Saunders vill göra USA till ett välfärdsland för alla amerikaner. Han vill att den rikaste tiondelen skall betala mer skatt och han vill bygga bort alla motsättningar mellan vita, svarta och latinamerikaner. Vi skall bygga ett mer jämlikt USA tillsammans säger Bernie.

Att Saunders konkurrerar med Hillary Clinton är förstås en stor överraskning. Men ”demokratiske socialisten” Saunders har verkligen skapat en bred politisk rörelse ur djupet av den amerikanska befolkningen. Yngre amerikaner, vit medelklass, kvinnorna och nu också afroamerikaner och latinamerikaner inspireras av Saunders ”skandinaviska” för ändring av det amerikanska samhället.

Kanske hade Karl Marx rätt när han menade att den socialistiska omvandlingen måste starta i utvecklade länder som USA och England?!

Kalmar läns trafiken.

Alla pratar om hur viktigt det är att vi åker mindre med bilen. Då förutsätter folk i allmänhet att möjligheten att åka tåg och buss är goda. I vårt område märker vi dock inte mycket av detta. Tåget västerut till Nässjö och stambanan har dragits in. Det går bussar – ibland via Vimmerby ibland via Mariannelund, men det är svårt hitta någon information för en resenär som byter tåg i Nässjö för vidare färd mot Hultsfred.

Mycket svårsmält är biljettpolitiken på bussar och tåg. Kustpilen – ett för övrigt utmärkt tåg – kostar med reskassa 88;- från Hultsfred till Kalmar. Vill man resa Hultsfred – Linköping kostar det 172:-. Avståndet är ungefär detsamma – men dubbelt så dyrt till Linköping. Tror någon av länstrafikens chefer att biljettpriset till Linköping ökar intresset att ställa bilen?

På bussarna är det ibland rena vilda västern. Resenärer saknar rätt biljett och alla bussar har inte det biljettsystem som fordras. KLT-ledningen borde göra något radikalt för att underlätta för både bussförare och resenärer. KLT borde dessutom veta att dessa brister innebär minskade intäkter. Stress och dagliga duster med passagerare drabbar i första hand bussförarna och därmed kvaliteten i arbetet. Bussförare som trivs med arbetet – är bästa garantin för god Länstrafik!

Det är sådana här frågor som diskuteras när Antikrundan varje tisdag går en runda någonstans i Hultsfred. Gå med du också och har du en intressant fråga är det mycket välkommet!