"Hoppas att Oscar Carl Olof Bernadotte får växa upp i ett välmående Sverige" - Vimmerby Tidning - "Hoppas att Oscar Carl Olof Bernadotte får växa upp i ett välmående Sverige"
Mitt perspektiv - Lennart Beijer

"Hoppas att Oscar Carl Olof Bernadotte får växa upp i ett välmående Sverige"

11. mars 2016 10:16

Prinsen av Sverige och hertigen av Skåne har sett dagens ljus. Kanonerna dånar och svenska folket likaså. Det är inte nog med att den svenska ekonomin går som tåget – även kungahuset går bra.

Detta trots att det minst varje vecka dyker upp en alliansare i rutan, som med allvarlig min förklarar för svenska folket ”att Sverige utvecklas åt fel håll”. Men då har denne politruk helt missat den ekonomiska statistiken och bulletinerna från kungahuset.

Vi får hoppas att Oscar Carl Olof Bernadotte får växa upp i ett välmående Sverige där klyftorna mellan rika och fattiga återigen minskar.

Kärnkraften har åter kommit upp till diskussion. De låga elpriserna och de höga kostnaderna för att klara säkerhetskraven gör det svårt att få lönsamhet i kärnkraften. Kärnkraftsägarna vill därför stänga ett antal reaktorer tidigare än planerat.

Då inträffar det fantastiska att politiker från olika läger går samman för att få stopp på nedläggningsplanerna.

Det gemensamma förslaget från socialdemokratiska kommunalråd, moderata riksdagsmän och kärnkraftsägarna är att ta bort den s k Effektskatten. Då skulle det bli lättare för kärnkraften att bli lönsam. Jag kan visst förstå att kommunalråd agerar för sysselsättningen i sin kommun oavsett om det är kärnkraft, en verkstad eller ett sågverk.

Opponenterna glömmer emellertid att kärnkraften skall betala sina egna nedläggningskostnader. Det handlar om hantering av uranstavar, radioaktivt materiel och byggnader i decennier framåt. Risken är uppenbar att de hittills avsatta pengarna inte kommer att räcka. Avsättningen till denna avvecklingsfond borde helt enkelt höjas.

Sedan kan man förstås undra hur dessa kärnkraftskramare ser på helheten. Man behöver bara säga Fukushima i Japan för att öka motivationen för snabb stängning av samtliga reaktorer.

Vilda Västern och KLT. Jag har fått flera reaktioner på min kritik av KLT:s biljettsystem. Man säljer biljetter som inte kan hanteras av de olika bussbolagen, vilket skapar kaos för både bussförare och resenärer. Detta borde rimligen vara relativt lätt att åtgärda.

Men det är tydligt att den stora boven i sammanhanget är Östgötatrafiken, som är direkt ansvarig för att det är dubbelt så dyrt att resa Hultsfred till Linköping som Hultsfred till Kalmar. Avstånden är nämligen detsamma. Det finns dock smarta resenärer som hittat sätt att kringgå Östgötatrafikens resenärovänliga taxor.

För övrigt anser jag att Sverige skall återinföra allmän värnplikt för kvinnor och män samt säga nej till kärnvapen och Natomedlemskap.