”Det kunde varit värre” eller ”Riskkapitalister tar inga risker” - Vimmerby Tidning - ”Det kunde varit värre” eller ”Riskkapitalister tar inga risker”
Mitt perspektiv - Lennart Beijer

”Det kunde varit värre” eller ”Riskkapitalister tar inga risker”

3. oktober 2016 09:45

Finansminister Magdalena Andersson presenterar budgeten och vi kan konstatera att svensk ekonomi mår väldigt bra.

Svårt för oppositionen att komma med trovärdig kritik. Men man förstår att det är en jobbig tid för Alliansen. De skulle ju kunna avsätta sittande regering omedelbart - genom att lägga en gemensam budgetmotion, som stöds av  sverigedemokraterna. Det är högst sannolikt att (sd) skulle stödja ett sådant agerande. Men kan de borgerliga partierna lita på (sd)? Risken är nämligen uppenbar att (sd), om de inte får gehör för sin främlingsfientliga politik, röstar mot Alliansen när de får en möjlighet. Det är dessutom troligt att de tre små borgerliga partierna skulle få problem både internt och i opinionen om de börjar samarbeta med (sd). 

Den makalösa sommaren behåller sitt grepp in i andra halvan av september. Torra bäckar och brunnar och torrt som fnöske i skog och mark får oss att bli minst sagt oroliga inför framtiden. Är det klimathotet som gör sig påmint? Men Holger från Kuarp, var inte särskilt imponerad av den torra sommaren. Hans farfar hade nämligen berättat om sommaren 1864, då det kom någon enstaka droppe i april men sedan var regnfritt in i september. Detsamma hände året därpå – inget regn på hela sommaren. Om man betänker hur svårt det på den tiden var att  transportera vatten och andra livsmedel  långa sträckor, förstår man hur allvarligt läget var. Det var 1864-1865 som många smålänningar flydde till nordamerika. Så, med andra ord – enligt Holger skall vi inte gnälla – det hade kunnat vara mycket värre.

Vi lever i en märklig tid. Vår tids Riskkapitalister har kommit på att det går att göra goda och riskfria vinster på skattebetalarnas pengar. Skolor och äldreomsorg är särskilt intressanta. Frågan om ”vinster i välfärden” skulle kunna ses som en typisk vänster – höger- fråga. Men som en socialliberal bekant uttryckte sig när vi stötte samman på en stor 40-årsfest härom          veckan – ”det handlar inte om ideologi – det handlar om vanligt folkvett.” ”Privata spelare skall inte berika sig på de gemensamma skattepengarna.”

Det är för övrigt hög tid att vi slutar använda det missvisande ordet Riskkapitalist. De kapitalister som försöker göra vinster i välfärden är inte som gamla tiders kapitalister, som tog uppenbara risker när man satsade sina egna pengar på olika verksamheter. Det var vanligt att man förlorade sina satsade pengar. De gamla ”riskkapitalisterna” gjorde verklig nytta vid utveckling av nya tekniska lösningar och nya framgångsrika företag! De nya ”lata” kapitalisterna, tar inga risker. Kommunerna är säkra och goda betalare
För övrigt anser jag att företag med kollektivavtal inte får missgynnas vid offentlig upphandling av välfärdstjänster.
Lägg till kommentar