Ledarskap - en oerhört komplex fråga - Vimmerby Tidning - Ledarskap - en oerhört komplex fråga
Innebandybloggen

Ledarskap - en oerhört komplex fråga

23. september 2015 14:51

Hur gör man?
Hur blir det rätt?
Det är många beslut som ska tas i ett lag, i en förening, i en match, i en timeout.

Glädje och tillhörighet
Som ledare utvecklas man hela tiden: från att man ska vinna till varje pris oavsett vad som händer - vilka lik man än måste kliva över - till att man kan vinna även om man låter den träningsvillige spela och utvecklas.

Eller tvärtom!?

Jag har haft många olika filosofier vad gäller träning och coachning. Som ledare i en förening tror jag mycket på delaktighet och att alla ska få vara med. Jag tror att vi vinner i längden om fler får vara med.

Vi måste låta alla barn som är med i våra föreningar delta i matcher. Varför? Jo, för att de ska känna glädje och tillhörighet i alla lägen.

Men om man inte tränar då?

Låt dom vara med ändå men peppa dem att komma och träna. Tala om för dem att de får vara med, att du vill att de ska vara med. Det är inte detsamma utan dig!

Se varje individ och få dem att känna glädje och tillhörighet. Då kommer de att träna. Riskerna är större att de slutar om de inte får spela - och har så att säga ett litet horn i sidan till föreningen eller tränaren.

Föreningarna vinner om spelarna fortsätter att idrotta! Föreningarna förlorar när spelarna säger "jag får inte vara med"!

Få dem att känna glädje och tillhörighet!

Vimmerby IBK:s herrlag har två duktiga tränare, Jonas Friberg och Mathias Lennström. Deras största styrka är som ovan nämnda att få spelarna känna glädje och tillhörighet.

Därav: många duktiga spelare som fortsatt att spela, några hemvändare och några nyförvärv som gör att det svämmar över med duktiga spelare i årets trupp. Får vi behålla vårat JAS-lag och 00:or till nästa säsong så blir det ännu fler.

Spåkulan för VIBK säger att det blir en fantastisk säsong! Jag tippar att VIBK avancerar till division 1 med a-laget och division 3 med b-laget. Damlaget lyfter sig ett snäpp och slutar 5:a i sin serie. JAS-laget får ett läroår och kommer dessutom att krocka med a-laget några gånger, så de slutar på en godkänd fjärdeplats i sin serie.

I övrigt hoppas jag att alla i föreningen Vimmerby IBK känner glädje och tillhörighet.

Så kom och stötta laget i kommunen med flest egna produkter. Killar och tjejer från Vimmerby som kämpar för framgångar - för Vimmerby.

En del nya trevliga överraskningar för publiken kommer att ske också...

***

Avslutning
Var i Oskarshamn i söndags och såg den Allsvenska premiären mellan Craftstaden och JIK.

Blev intervjuad av Barometern-TV innan matchen och de bad mig bland annat att ta ut tre spelare som man skulle hålla koll på i JIK.

Jag valde Andreas Nordh, Richard Hessmer och Johan Andersson.

De stod för 7 av JIK:s 8 mål!

Roger, Over and Done!