"De började som storebror på 80-talet - vi blev storebror från 90-talet fram till 2010" - Vimmerby Tidning - "De började som storebror på 80-talet - vi blev storebror från 90-talet fram till 2010"
Innebandybloggen

"De började som storebror på 80-talet - vi blev storebror från 90-talet fram till 2010"

17. september 2015 13:49

På söndag spelar Craftstaden (Oskarshamn) hemmapremiär mot Jönköpings IK i Allsvenskan i innebandy.

Mina och VIBK:s första antagonister var just Oskarshamns IK (OIK), som de hette då på den tiden det begav sig. OIK var några år äldre än VIBK och spelade i näst högsta serien redan i slutet på 80-talet om jag inte missminner mig.

Vimmerby IBK spelade sin första turnering vintern 88/89 (!) i Oskarshamn, med ett 16-års lag och ett 18-årslag. Jag kommer ihåg att vi knappt kom fram till målen när vi sköt från mittlinjen mot mål, och att någon blev utvisad för att han spelade i långbyxor!

Men där och då föddes rivaliteten till Oskarshamn. De var lite kaxiga och hade som sagt spelat lite längre än oss, så vi sågs som underdogs.

Men vi vann turneringen, slog OIK och klättrade snart förbi dem med a-laget också.

De började som storebror på 80-talet, vi blev storebror från 90-talet fram till 2010 ungefär. Sedan hände något. Vi hade lite sämre kullar storleksmässigt och de bästa spelarna försvann tidigt. Det fanns ingen tydlig styrning runt a-laget, utan man gjorde så gott man kunde med de resurser man blev tilldelad.Craftstaden, som man bytt namn till, började få stora kullar en tydlig styrning kring sitt a-lag, och man började röra på sig uppåt i seriesystemet. Förra säsongen slutade i eufori när man tog steget upp i Allsvenskan.

Jag såg några matcher på plats och några på webben, och såg att de hade alla verktyg för att lyckas. Egna produkter, poängmaskiner, slitvargar, bra målvakter, erfarna duktiga coacher mm mm. Men även en längtan efter framgång och en sammanhållning i laget som är så viktig. Respekten för laget ökade och när jag sedan efter att de gått upp fick förfrågan att träna och coacha laget blev jag glatt överraskad.

De hade visst haft någon utvärdering där tränaren inte fått så bra betyg.

Men efter mycket om och men så stannade Roine Tvingsell kvar som tränare och det var nog bra för laget när man nu lyckats ta sig från division 2 till Allsvenskan. Jag tror mycket på långsiktighet och tålamod i ledarskapet. På så sätt behöver man inte lära så mycket nytt utan man kan utveckla det man redan kan.

Jönköpings IK spelade jag i mellan 95-99 i 4 säsonger, och hade ganska bra framgångar med personligen (en andraplats i Superligans poängliga ett av åren). Några landslagssamlingar blev det men tyvärr ingen landskamp (mer om detta i en annan blogg). JIK var faktiskt VIBK:s rivaler under åren i högstaligan. De var alltid lite bättre än oss även om vi slog dem några enstaka gånger.

Första 0-0 matchen i Sverige var mellan VIBK och JIK i idrottshallen i Vimmerby. Det uppstod kärlek till klubben och framförallt till en mängd människor som jobbade för klubben under de här åren. För ett par säsonger sedan fick jag en chans att träna JIK när de spelade i SSL. En dröm slog in att vara tränare i högstaligan - och att det var i mitt JIK gjorde inte saken sämre. Laget var tyvärr inte på någon bra plats just då och jag hade inte lösningarna att hjälpa laget till nytt kontrakt. Men jag lärde mig mycket från både laget, spelarna, människor nära laget och situationen (kanske ett eget kapitel i en annan blogg?).

MATCHEN
Craftstaden har ett ganska intakt lag som jobbat på bra under flera säsonger - långsiktighet och med tålamod.

JIK har ett av Sveriges mest talangfulla lag samtidigt som de värvat in några etablerade spelare från SSL. Tyvärr har laget många spelare borta på grund av skador mm. Långsiktighet och tålamod har inte laget haft på några år av olika anledningar (fyra tränare sedan december 2013). Klubben har kallat in Johan Andersson som spelat 11 säsonger i klubben men lade klubban på hyllan efter degraderingen 13/14, då jag själv var ansvarig för laget. En underbar kille som kanske kan bli tungan på vågen i premiären!?

Jag tror på en ganska jämn match där JIK:s erfarenhet av Allsvenskt/SSL-tempo blir avgörande.

Resultattips: 5-7 och Johan Anderson gör 3 mål, det sista i tom bur.

***

VIBK var på Bosön förra helgen. Tre träningspass plus en match. Mycket positivt från laget och ett stort steg närmare hur man vill spela i olika situationer. Matchen var väl ingen höjdare förutom sista perioden då laget tog över matchen. Vi kommer att bli starka och svårslagna i 3:e perioden denna säsong.

***

SSL drog igång i veckan. Såg Linköping mot Gävle på webben. Linköping blir ett topplag och Gävle ett bottenlag. 13-3 till Johan Astbrants gäng! Jesper Alm blixtrade till lite då och då men fick väl kanske inte ut sin fulla kapacitet.

***

På lördag spelar VIBK sin sista träningsmatch hemma mot IBK Succé, innan seriepremiären mot våra nuvarande antagonister Westervik IBK 25:e september i Västervik.

Over, Roger and Done!