Vilken smäll på käften-höst - Vimmerby Tidning - Vilken smäll på käften-höst
Hälsobloggen

Vilken smäll på käften-höst

2. december 2015 08:03

När jag fick förfrågan om jag ville blogga hos Vimmerby tidning blev jag smickrad och rosig om kinderna. Kalaskul!

Jag förvarnade att barnet sov lite och att inläggen troligen inte skulle bli alltför täta. Hösten kom och barnet som sov lite började sova ännu mindre. Hon sover minimalt på dagen och på nätterna ligger hon klistrad vid mitt bröst.

”Sov när barnet sover” sa människor till mig.

Jovars, men om barnet aldrig sover när ska jag då sova? Dessutom är det ganska tråkigt att så här sju månader senare fortfarande vara sittandes i soffan med ett barn sovandes i famnen. Har jag tur sover hon tio minuter utan mig och då bajsar jag rekordsnabbt, slänger i mig lunch, byter gårdagens underkläder och kanske hinner plocka bort tallriken efter mig. Därefter börjar allting om igen.

Vissa dagar känns det som att jag ska gå av på mitten. Av sömnbrist. Av tristess. Av att känna mig frihetsberövad. Samtidigt känner jag sådan enorm kärlek till det där lilla flickebarnet som inte får nog av mig. Hela hennes värld kretsar kring mig och tja, när en tänker efter är det ju ganska fint att vara någons allt.

Så mycket skrivande om hälsa har det inte blivit. Det erkänner jag. Somliga dagar får jag lite dåligt samvete men jag är ganska snabb på att uppmärksamma sådana tankar. Jag vet att det är prestationsprinsessan inom mig som vill prestera prestera prestera. Det hade ju varit fint om jag hade kunnat leverera inspirerande inlägg om allt det där jag brinner för när jag har tid att brinna. Jag har jobbat mycket med att sluta vara en sån som presterar i alla lägen och kan därför sänka garden utan att känna mig dålig. Jag har helt enkelt inte lyckats trolla fram mer tid den här hösten. Även om jag rackarns gärna hade velat.

Så jag tänker att det är okej. Det är okej att inte vara en sån som presterar hela tiden. Jag duger gott ändå. Precis som att du duger gott ändå när du inte riktigt orkar hela vägen. Det är okej. Livet är ju inte bara vitt eller svart utan en väldans massa grått också. Och äckelgult. Och kärlek och bloggar dör.

Det mest hälsosamma vi kan göra för i stressiga och jobbiga perioder är att sänka kraven på oss själva. Allt det där som vi tror att vi måste göra – det måste vi inte göra. Det kanske är något att tänka på för dig så här under den kommande julmånaden. Julgreja inte ihjäl dig. Det blir jul ändå. Risken är att vi alla ligger på golvet som urvridna disktrasor i mellandagarna för att vi kört på för hårt för att vi tror att det förväntas av oss. Det blir jul ändå och för mig känns det viktigaste att få tillbringa tid med familjen. Förutom att sova förstås. Det känns som det allra viktigaste just nu.

En härlig första vecka i december önskar jag er alla!