Kokosgranola med apelsin och dadlar - Vimmerby Tidning - Kokosgranola med apelsin och dadlar
Hälsobloggen

Kokosgranola med apelsin och dadlar

7. oktober 2015 15:49

Jag tycker att granola och müsli är något som är väl värt att satsa på att göra egen. Dels är butiksvarianterna ofta dyra och dels är de sötade med onödigt mycket socker.

Den här granolan är också söt (beroende på hur mycket du väljer att söta), men den är sötad med naturlig sötma från honung, dadlar och saft från apelsin. Fördelen med att göra egen är att du också kan blanda i vilka fröer och nötter du gillar – mixa och variera dig! Min kille tröttnar aldrig på den här granolan och slukar den så fort jag bakar. Vill du ha en lite mer proteinig variant kan du givetvis använda proteinpulver i granolan – jag skulle satsa på vanilj i så fall. Då blandar du samman proteinpulver med röran efter att du tryckt ut saften från apelsinerna och ska röra om. Se nedan.

Du behöver:
1 dl mandlar
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
1 dl hela linfrön
1 dl kokosflingor
½ dl chiafrön
ett gäng dadlar
7 dl havregryn
saften från två apelsiner
en stor klick kokosolja
2 msk ekologisk honung
kanel, kardemumma och vaniljpulver
1 dl vatten

Blanda samman nötter, fröer och havregryn (vill du kan du hacka nötterna grovt). Klipp ner dadlarna. Tillsätt kryddorna (jag gillar när det är kryddigt så jag kör mycket kanel!).

Pressa saften från apelsinerna. Blanda i kokosolja och honung och gojsa runt. Tillsätt till sist vatten och rör med händerna för att kunna knåda ordentligt. Det ska gärna bli klumpigt och lite större bitar.

Lägg på plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen på 200 grader i 10 minuter och rör om. Sänk därefter till 175 grader och ha i ugnen i ytterligare 20-30 minuter. Jag brukar röra om var tionde minut och tar ut granolan när den är torr. Låt svalna ordentligt innan du lägger den i förvaring.