Hur får jag motivation? - Vimmerby Tidning - Hur får jag motivation?
Hälsobloggen

Hur får jag motivation?

22. september 2015 12:57

Jag får ofta frågan:

HUR BLIR JAG MOTIVERAD? VARIFRÅN FÅR DU DIN MOTIVATION?

Motivation är inget en bara får. Motivation är inget som bara händer oss. Det finns ingen motivationsgud som lite slumpmässigt delar ut doser av motivation.

Du får. Du får inte. Du får. Du får. Du får inte.

Motivation kommer när vi gör, och motivation bottnar givetvis i en strävan. En vilja att åstadkomma. För en del finns den känslan mer naturligt. Andra behöver anstränga sig något mer. Du är du och jag är jag; så väldans olika. Motivation börjar med att du vill någonting; det börjar med ett vad. Först behöver du ju veta vad det är du vill uppnå och förändra. Om du inte vet var du ska vet du ju inte var du ska. Eller hur?

Därför behöver du en målsättning. Det kan kännas uttjatat, men faktum är att det är genom att sätta mål som vi tar oss framåt. YOLO i all ära, men för att uppnå vad vi vill och vidareutvecklas behöver vi en målsättning. När vi sätter mål och planerar framåt får vi en riktning. Att ha en tydlig riktning ökar motivationen och framför allt; när vi vet var vi ska kan vi hålla motivationen vid liv även när det tar emot. Och det där med att sätta mål och planera går givetvis att implementera på allt du gör.

Låt säga att du vill göra en resa. För att motivera dig att sätta undan pengar varje månad behöver du bestämma dig för var du vill åka. Därefter behöver du ta reda på vad resan kostar och göra upp en plan för hur mycket pengar du ska spara. Att spara planlöst och lite som du känner för kan leda till att du inte får ihop tillräckligt med pengar och risken är då att resan inte blir av. Det blir ju liksom någon halvdan dröm som du inte vågar leva ut och att inte ens försöka uppnå sina drömmar leder till lidande. Och du vill ju inte vara en sån som drömmer och fantiserar, men som aldrig förverkligar något.

Sätt ett mål och det blir lätt som en plätt.

Fullt så enkelt är det givetvis inte. Om det vore så enkelt skulle alla människor vara motiverade och uppnå sina mål och dessvärre är det inte så. Men om du vill vara en sån som lyckas finns det några saker du kan göra för att ge dig själv möjligheten. Först handlar det om att bestämma sig för vad du vill. Därefter behöver du komma fram till hur du ska gå till väga och varför det är viktigt för dig. Det är den där anledningen, ditt varför, som är nyckeln till om du faktiskt kommer att lyckas eller inte. Och du behöver vara ärlig mot dig själv. Varför är det viktig för dig att uppnå ditt mål? Om det inte är viktigt för dig eller om du enbart gör det för att duga för någon annan kommer du inte att kämpa. Då kommer motivationen med tiden att försvinna och tja, du ger helt enkelt upp. För att du ska orka hålla motivation vid liv och orka fortsätta även när det blåser behöver du känna att din målsättning är viktig för dig. Du behöver veta varför du kämpar.

När jag bestämde mig för att förändra mitt liv var min drivkraft och mitt varför att må bra och tycka om mig själv. Jag ville bli kompis med mig själv så där på riktigt. Jag hade börjat träna många gånger och jag hade slutat lika många gånger. Jag gjorde aldrig förändringar som var långsiktiga och hållbara. Jag gick från att leva på socker och vin och träna noll pass i veckan till att träna hur mycket som helst och i princip bara käka sallad. Det fungerade inte särskilt bra och jag tröttnade ganska snart. Dels fungerade det inte för att jag inte gjorde förändringar som var långsiktiga och hållbara. För att hålla glöden vid liv skulle jag ha gjort lite i taget. Dessutom fungerade det inte för att jag inte hade erkänt för mig själv v a r f ö r det var viktigt för mig. Jag hade inte satt ord på vad jag egentligen ville förändra utan drevs av att bli smal – och då mest för att duga för andra eftersom det var viktigt för mig vad andra tyckte. Det var inte förrän jag erkände för mig själv varför en förändring var viktig för mig som jag verkligen fick motivation till att ta lite i taget och till att kämpa även när det tog emot.

Jag lärde mig helt enkelt att vara ärlig mot mig själv. Jag lärde mig också vikten av att sätta mål; mål som var möjliga för mig att nå. Mål som var konkreta och mätbara. Att bli smal är egentligen inte särskilt konkret och heller inte särskilt mätbart. Att ha ett mål som är så där diffust och hängande i luften ger inte en boost till motivationen. Tänk på den där resan du vill göra. Om du sparar pengar varje månad men inte ges möjlighet att se hur ditt sparkonto växer är risken att du tappar motivationen till att spara pengar. Genom att se att sparkontot fylls på varje månad blir du mer motiverad att sätta undan pengar istället för att köpa saker du inte behöver.

Nu för tiden sätter jag mål och delmål och planerar hur jag ska gå tillväga för att nå mina mål. Det blir roligare på vägen på det sättet. Att sätta mål och planera för hur jag ska nå dem är att ge mig själv möjlighet att faktiskt få vad jag vill ha. Att uppnå mina mål och att få vad jag vill ha boostar motivationen. Win win om du frågar mig.