Amelies chiapudding med hallon och lakrits - Vimmerby Tidning - Amelies chiapudding med hallon och lakrits
Hälsobloggen

Amelies chiapudding med hallon och lakrits

5. oktober 2015 07:12

Den här veckan är det alltså dags för frukostvecka. Jag hoppas att du hittar inspiration till att prova något av förslagen.

Dagens tips innehåller en oslagbar kombo: hallon och lakrits. Självklart går det att göra chiapuddingen med enbart hallon om du inte tycker om lakrits. Men, för dig som gillar lakrits tycker jag att du ska testa lakritskaffe. Det är enkelt. Du kokar ditt kaffe precis som vanligt men blandar i 1 tsk lakritspulver och rör om. Det är helt galet gott!

Chiafrön är något av en favorit för mig. De innehåller massor med schyssta saker för kroppen och är en riktigt bra kompis för den med känslig och trög mage. Chaifrön är fiberrika och utgörs till största del av vattenlösliga fiber som jämnar ut blodsockret och förbättrar tarmfunktionen. När fröet kommer i kontakt med vätska sväller det och bildar ett geléaktigt hölje som hjälper tarmarnas arbete. De har dessutom hög halt av omega 3, de innehåller mycket protein och förser kroppen med viktiga mineraler som magnesium, zink och kalium.

Jag gillar chiapuddingen av två anledningar: det går att variera i oändlighet smakmässigt och den förbereds kvällen innan. Ja, förutom att jag tycker att det är supersmaskigt förstås. Tränar jag på morgonen tycker jag att chiapuddingen är perfekt att ha stående i kylskåpet. Som småbarnsförälder har jag också insett att dagen blir smidig när frukosten är enkel. Vissa mornar hinner jag ingenting och då är det perfekt att ha frukost som är redo att förtätas.

Vad gäller chiapudding är smaken som baken. En del har svårt för konsistensen. Jag tycker att ni kan prova er fram; det finns många sätt att smaksätta sin chiapudding. Gillar du det inte – ja då finns det andra fina frukostar att äta. No biggie. Ät inget du inte gillar.

Jag tänkte bjuda er på två favoriter den här veckan när det kommer till chiapudding. Idag är det ”Amelies chiapudding med hallon och lakrits” och det blir också en chokladig variant som jag tycker fungerar lika bra som till mellanmål som till frukost.

Du behöver:
2 msk chiafrön
1,5 – 2 dl mandelmjölk (eller annan mjölksort)
1 dl mosade hallon
1 tsk kokosolja
1 tsk lakritspulver
1 tsk vaniljpulver

Tina hallon och mosa dem i en skål. Blanda samman hallonen med de andra ingredienserna och rör om noggrant. Jag brukar göra smeten i en annan skål än den jag ska servera i för att det ska bli mindre kladdigt, men det gör en som en vill och behagar. Ställ sedan chiapuddingen i kylskåp ett par timmar; gärna över natten. Perfekt att ta fram till frukosten.

Jag har toppat chiapuddingen med egengjord granola. Jag bjuder på receptet i veckan också.

Smaklig frukost!