Varför Sydney är kallare än Sverige - Vimmerby Tidning - Varför Sydney är kallare än Sverige
Australienbloggen

Varför Sydney är kallare än Sverige

10. juni 2016 05:35

Jag dör av kyla. Det är kallt överallt och kylan försvinner inte. Den kryper in i kläder och under skinnet. ”Men du är ju från Sverige, du borde ju vara van vid kylan” får jag ofta höra av alla aussies här nere. Ja, kyla utomhus kan jag stå ut med, men INOMHUS? Nej tack.

Australien är ju känt för sitt varma klimat och torra väder. Och varmt blir det. Det kan ibland på somrarna bli uppåt 45 grader, och då är det svettigt ska jag säga er. Men det kan också, faktiskt, bli förjävla kallt. Och alla pratar om vädret lika mycket här som vi gör hemma. Innan jag kom hit trodde jag att det aldrig någonsin var kallt i Australien, så jag packade alla mina sommarkläder och bikinis. Men ack så fel jag hade. Jag landade i mitten på Juli och temperaturen visade på 12 grader. 12 grader är ju ändå ganska mycket tänker ni då. Ja, i Sverige är det ganska behagligt med 12 grader. Men 12 grader är i Sydney, är kallt. Grått, rått, regnigt och blåsigt.

Nu börjar vi gå mot vinter här igen och det är kallt med stort K. Den största skillnaden mellan Sverige och Sydney är att det inte finns någon isolering eller något liknande i väggarna i husen. Och fönster, var är dubbel fönster ens? Och ska man kunna stänga fönsterna så att det inte blåser in? Nejdå, det är inte nödvändigt. Om det är 12 grader ute, ja, då är det runt 15 grader i sovrummet när man ska sova. Brrrrr. I Sverige går man runt hemma och myser i sina små pyjamasar även på vintern, och sen när man ska ut i det kalla vädret, då tar man på sig sin dunjacka, vantar och mössa så klarar man sig ett tag tills man kommer in i värmen igen. Att komma in i värmen existerar inte här. Är det kallt så är det kallt ö v e r a l l t. Här drar man gärna på sig ett lager till med kläder när man kommer hem istället för när man går ut. Och det blir ju lite förvirrande också, för vintern här är varar ju inte så länge, är det då värt och köpa varma dunjackor och mössa och vantar som sen kommer ligga och ta plats i nio månader när det är varmt? Oftast tänker man att man står ut. Men nu ligger vi här, mina roomies och jag, och snorar och hostar och försöker hålla oss varma under våra täcken. Det är långbyxor, munkjacka och strumpor som gäller. Och gärna dubbla täcken och en filt.

Vi investerade dock i den bästa grejen på länge. En värmefläkt. Det kommer vara vår hjälte nu under de närmsta tre månaderna. Hallelulja. Den lilla saken i mitten av golvet, yes.

Men jag hoppas att ni har det skönt i sommarvärmen mina kära landsmän!

Lägg till kommentar