Sport på andra sidan - Vimmerby Tidning - Sport på andra sidan
Australienbloggen

Sport på andra sidan

29. juli 2016 07:00

Sport i världen. Vilken sport är egentligen den mest poulära? I Sverige skulle vi förmodligen säga fotboll. Men här i Australien skulle man mest troligt säga rugny. Oavsett vilken sport som för människor tillsammans, så är det just det som är så fantastiskt. Till och med jag, som inte alls är intresserad av sport, har gått på rugby matcher för att umgås. För att det är trevligt.

Cricket, rugby, AFL, ”footy”, netball och ja, listan är lång över alla Australiens sporter. Eller är det kanske världens? Jag som inte är sportintresserad, och har heller aldrig varit, så är detta väldigt förvirrande. Vad är all denna sport? Jag har varit här länge nog för att ha fått dessa förklarade för mig ett tiotal gånger men jag kan inte komma ihåg vad allt är. Jag vet i alla fall att rugby är lättast att titta på, för där är reglerna väldigt simpla och man kan lätt hänga med.

Alla internationella studenter på ACPE - dansskolan jag gick på förra året - här på en rugby match som kallas "State of Origin". Vilket är tre matcher mellan staterna New South Wales och Queensland. 

Men hur kommer det sig då att Sverige inte har någon utav dessa sporter? Jag hade aldrig hört talas om cricket eller footy innan jag kom hit. Vilket nog beror på att det är väldigt Australiensiskt. Däremot så spelas de båda sporterna, tillsammans med rugby och netball också i England. Och rugby är väl en amerikansk sport?

Här skulle aldrig någon sätta sitt barn att spela fotboll, eller ”soccer” som de kallar det, för det existerar knappt. De största sporterna är verkligen ”footy” och rugby. De är väldigt lika varandra, bara att regler och kläder skiljer dem åt. De spelas med en klassisk ”amerikansk fotboll”, i rugbyn är den lite större om jag inte minns fel. Och så ska man springa med den där bollen i famnen. I footy ska du ”doppa” den i backen medan i rugby ska du slänga dig själv i backen tillsammans med bollen för att få poäng. Du får tacklas och dra ner varandra hur mycket du vill, det är liksom en del av spelet.

Jag var och kollade på ungdomar som spelde footy i helgen, och till och med då, när de är si så där 12 år gamla så springer de och knuffas och tacklas hela tiden. Och lerigt var det dessutom, men det var det inte någon som brydde sig om. Den lilla fick ner den stora och vice versa. Men vart vill jag komma med det här då? Jo, att sporten i världen för folk samman. Och det spelar ingen roll om det är rugby, fotboll, footy eller varför inte ishockey (det finns inte här nere haha), men oavsett vilken sport så finns det galna fans och stödjande föräldrar som hänger med på varenda match.

Och det är så intressant när jag har pratat med ett galet rugby fan eller ett galet footy fan och jag säger att det inte finns någon liknande i Sverige. Eller att det i alla fall inte är så stort som det är här. De kan inte förstå alls hur man kan tycka att ”soccer” är lika kul som rugby. Däremot, de som faktsikt följer fotboll och tycker att det är intressant, har inget annat val än och följa premier league i England, eller fotbollen i Europa. För i Australien existerar denna sport inte överhuvudtaget.

Lägg till kommentar