Måste man vara så jävla duktig hela tiden? - Vimmerby Tidning - Måste man vara så jävla duktig hela tiden?
Australienbloggen

Måste man vara så jävla duktig hela tiden?

8. maj 2016 08:55

Att vara någon, eller att ha en titel är väl inte allt i livet? I alla fall inte för alla. Jag är trött på, som ganska mycket just nu, att folk tjatar om att bli något. Jag vill leva och ta hand om mitt eget liv utan att någon ska lägga sig i.

Karriär. Att bli något. Att vara bäst och skryta om det. Och så har vi Sverige och Jantelagen. Jag vet fortfarande inte vad jag tycker är bäst och vad som är trivsammast i livet. Här i Sydney handlar allt, i princip allt, om att ha en karriär och vara bäst på det man gör. Varje ny människa, eller gammal, jag träffar frågar vad jag gör eller vad jag vill göra sen och HUR jag ska ta mig dit. ”Jaha journalism, vad vill du göra då?”, ”Vart vill du ta din karriär?”, ”Vart ska du göra din praktik?”, ”Vilka är dina kontakter?”, ”Du ska väl bo kvar här i Sydney?”. Vet inte vet inte vet inte vet inte, jag vet inte! Jag får alltid samma prestationsångest när personer i skolan pratar om att de redan jobbar som journalister på en tidning eller radio eller tv eller så. Och alla lärare och de som har en karriär pratar om att man hela tiden måste ha mål och så måste man skaffa kontakter och ett kontaktnät. Ja, okej, det är ganska självklart. Men alla dessa måsten gör mig galen.

Jag som leksaks kung. I Sydney har de en konstutställning vid havet varje år som heter "Sculptures by the sea", detta var ett utav konstverken. 

Jag vet inte alls hur det skulle vara att plugga på ett universitet i Sverige, som jag har sagt så många gånger förut, men det känns inte som att det är samma fokus och tjat om ”karriären”. Man pluggar, man får ett jobb och man blir bra på det, sen pratar man inte så mycket om hur bra man är eller hur viktigt det är att ha en karriär. Vad jag tycker det känns som i alla fall. Medan här kan man inte bara ta ett jobb, utan det måste vara ett bra jobb som man kan göra karriär i. Till och med praktik platser måste vara värdiga och ge ”credits” inför min framtida karriär. 

Min bästa vän Elin när hon graduated förra året. 

Och förstå mig inte fel, såklart vill jag ha en karriär. Ett bra jobb helt enkelt. Men måste man tjata så mycket om det?  Jag blir provocerad och jag vill provocera tillbaka. Genom att inte göra någonting. Och så får jag prestationsångest.

Är det samma tjat om karriär i Sverige? Måste man ”bli något” för att lyckas i livet? 

Lägg till kommentar