Köra bil i storstan - Vimmerby Tidning - Köra bil i storstan
Australienbloggen

Köra bil i storstan

30. september 2016 07:00

Jag skulle verkligen vilja köpa min första bil här i Sydney. Jag vet att det är en storstad och det finns tusen möjligheter att ta sig runt med tåg, buss och taxi. Men hur skönt är det inte att kunna ta sig överallt när man vill? Och köra bil går ju så mycket fortare än att ta en buss någonstans.

Först vill jag bara prata om mitt lilla i-landsproblem med kollektivtrafiken här i Sydney. Jag använder Google maps i stort sett varje dag för att kolla buss och tåg tider och kolla adresser till vart jag ska och så vidare. Och om ni någon gång har använt Google maps så vet ni att man får upp olika alternativ om hur lång tid det kommer att ta för att ta sig från plats a till b. Gå, bil, cykel eller kollektiv trafik. Och oftast alltid så står det att det kommer ta till exempel 46 minuter att åka buss och 15 minuter med bil. det är en halv timmes skillnad. Seriöst? Då skulle jag till hundra procent hellre ta bilen istället för att spendera en halv timme längre på en buss. Och oftast åker jag sent på kvällen när jag har slutat jobba, och då vill jag verkligen bara hem och inget annat. (Jag kanske har blivit en bortskämd stads människa, förlåt mig i så fall). Jag tycker i alla fall att det är otroligt frustrerande att det ska ta så lång tid, plus att bussen oftast alltid är väldigt sen. Irriterande. Speciellt när man är sen själv hela tiden.


Och för det andra så vill jag prata om att köpa bil och ta körkort i Australien. Köpa bil är precis som i Sverige. Det finns en liknande sida som Blocket där man kan köpa begagnade bilar och priset är i princip samma. Men det som skiljer Sverige och Australien åt är hur man tar sitt körkort. Förhoppningsvis så är alla ni som läser detta bekanta med hur processen går till i Sverige, så jag kommer inte att gå in på detta. Men här i det lilla landet mitt ute i havet så tar man sitt körkort i fyra steg under fyra eller fler år.

Man får börja köra bil när man är 15 år och nio månader, då sätter man på ett gult ”L” på sin bil som står för ”Learner´s License”. När man har kört med detta ”L” i ett par månader och har lärt sig vissa saker (är inte helt hundra på vad det är man måste lära sig i alla steg). Då får man ett rött ”L” som visar att man får köra bil så länge det är någon i bilen som har ett fullt körkort. Efter detta röda ”L” så får man ett grönt ”L” som visar att man kan köra bilen men endast i 90 km/h. Alltså inte på några motorvägar. När man har ett ”L” så måste man alltid ha någon med sig i bilen. Och efter att man har kört på vägarna med alla dessa ”L” i ett helt år, ja då får man ett så kallat rött ”P” som står för ”Provisional License” som bevisar att man kan köra bilen ensam, men endast i 90 km/h. När man har haft detta röda ”P” i ett år, ja då får du uppgradera till ett grönt ”P” och då får du köra i max 100 km/h.

 Och när kan man få sitt fulla körkort då? Jo, när man har haft sitt gröna ”P” i två år. Sådär ja, fyra år senare och sen har du ett fullt körkort. Glöm intensivkurser och klara av element i körningen på en vecka. Här måste du ha vissa körkort i alla dessa år.

 

.
Tacka vet jag det svenska körkortet och att det går att köra med här nere utan problem. Jag har inte ens behövt översätta det till engelska. Tack Sverige för att ni är bäst.

Lägg till kommentar