Jättelandet Australien - Vimmerby Tidning - Jättelandet Australien
Australienbloggen

Jättelandet Australien

3. augusti 2016 04:21

Att Australien är ett stort land är det ingen som nekar. Men hur stort är det egentligen? Hur långt måste man köra för att komma till andra sidan? Ja, två dagar och 34 minuter för att vara exakt. Om du sträck-kör utan stopp vill säga. Och fem timmar västerut från Sydney finns den vackraste naturen och de största farmarna. Livslust helt enkelt.

I helgen åkte jag och Jossan ut i bushen för att intervjua farmare och backpackers om deras situation i livet. Det ska bli en dokumentär som jag gör i skolan, men det kan jag berätta mer om någon annan dag. I alla fall så tog vi vårt pick och pack och åkte ut till West Wyalong, där Jossan gjorde sitt farmwork för att få sitt andra års visum. Det ligger 519km utanför Sydney, vilket i Australien räknas som ett kort avstånd och något som du kan köra fram och tillbaka på en dag utan problem. Och det är faktiskt väldigt kort om du kollar på den stora kartan över Australien. Men om du jämför detta med Sverige, ja, då skulle det nog räknas som ett långt avstånd. Det är alltså samma sträcka som att vi i Hultsfred skulle åka till Gävle eller om du åker söderut så kommer du till centrala Danmark.

 

 

Att Australien är ett stort land är ju ingen hemlighet, men hur stort är det egentligen? I maj detta år så flög jag upp till norra Australien, till ett ställe som heter Port Douglas (det är alldeles underbart där uppe!) och det tog mig lite mer än tre timmar. Tre timmar flyg och jag är fortfarande i samma land, hur underbart är inte det då? Det är exakt lika långt som att jag skulle flyga från Sverige till Rom. En liten get away helt enkelt.

Vi körde i alla fall bil ut till den här farmen och vägarna blir rätt tråkiga. Typ som på film när man ser att det bara är en enda lång raksträcka mitt ute i ingenstans. Så är det verkligen här. Det kan vara 10 mil emellan orterna, så man måste verkligen se till att tanka upp bilen så fort man får tillfälle!

 

Men det är så underbart verkligen. Vi körde lite i Sydney, tankade bilen, köpte lite mat, sen gav vi oss iväg västerut. Och en timme körandes ut från alla förorter och skyskrapor, så finns ingenting. Man ser långt bort till horisonten, man ser berg torna upp lång, långt bort och det är stora fält med grödor eller djur. Det känns helt plötsligt som Australien. Sydney är ju Australien. Men tänk er stereotypen som man ofta har av Australien, så är det, exakt. Vi såg till och med kängurur hoppa vid vägkanten (det är väldigt ovanligt och se dem, jag har kanske sett åtta stycken allt som allt på två år).

 Och allt är så tyst. Man kan höra varenda litet ljud, en fågel, en bil långt borta och till och med får bräka i vinden. Underbart.

Rebecka

Lägg till kommentar