Generation rasism - Vimmerby Tidning - Generation rasism
Australienbloggen

Generation rasism

23. april 2016 10:00

Även i det stora landet down under kan man hitta rasister - såklart. Jag stöter på folk var och varannan dag. Vissa mer extrema än andra.

Idag gick jag och Elin till stranden (tro det eller ej, men man kan till och med gå till stranden på hösten här, och ja det är höst) Men det är inte det jag vill säga med detta inlägg. På stranden hamnade vi bredvid tre gubbar. ”Original” skulle vi kunna kalla dom. De hade bott i vårt område i heeeeela sina liv och de tyckte att den här förorten var den bästa platsen som fanns. En av dem pratade om hur bra Australien var och hur underbart klimatet var och så vidare. Det kan man ju verkligen hålla med dom, det är ju lite därför man åker till Australien.  

Han frågade oss vart vi var ifrån och blev helt till sig när vi sa att vi var från Sverige, som alla andra. Han tyckte vi var så fina och att det var kul att vi hade hittat till Double Bay. Han välkomnade oss till ”sin suburb” med öppna armar och ”åh vad det var kul alltihop”. Ska tilläggas att han var 60+. Men så sa han någonting som fick mig att rycka till och bli förbannad.

”Ja det är annat med er utbildade fina blonda svenskar, än de turkar och ligister som kommer i alla båtar, de har inget här och göra.”

Generation rasism. Är det inte så det är? Och vad ska man göra? Den här gubben var jättesnäll och jättegullig på alla sätt. Han tyckte att flyktingarna från Syrien inte hade något i Australien att göra. Han tyckte också att det var bra att husen i Double Bay var så dyra, så att det bara är värdiga människor som kan bo här, på det sättet håller man borta alla ”scumbags”. Jag blir mållös när jag tänker på det, en gubbe som är full av erfarenheter och visdom, men har åsikter som kanske inte passar sig i dagens samhälle. Trångsynt. Jag kunde inte och kan inte säga någonting som ändrar hans syn, han har levt längre än mig och varit med om mer saker än mig, han tycker att han har rätt. Men det gör mig ändå förbannad.

Australien bestämde sig för att max ta in 1500 flyktingar från Syrien när kriget var som värst. 1500 stycken. Trots detta var det en stor diskussion om ifall 267 stycken flyktingar skulle bli utvisade eller inte. De som tyckte att de skulle utvisas menade att flyktingarna skulle ta deras jobb och förstöra i den Australiensiska kulturen, och om de släppte in dessa så kommer det komma flera tusen fler. Ja, det handlade om ENDAST 267 stycken människor. Men trots en stor kampanj, #letthemstay, så blev ungefär hälften av dessa 267 människor utvisade. Varav 37 var spädbarn.

Jag förstår att man inte kan ta hand om alla som är på flykt, men Australien som är större än hela Europa och rymmer 26 miljoner människor, har definitivt plats för 267 människor. 

Lägg till kommentar