Byta rum, byta hus och byta stadsdel - Vimmerby Tidning - Byta rum, byta hus och byta stadsdel
Australienbloggen

Byta rum, byta hus och byta stadsdel

5. augusti 2016 07:00

Att flytta här i denna stora stad är väldigt annorlunda än vad det är hemma i Sverige. Här bor man alltid med någon, så oftast letar studenter, så som jag, efter rum i ett hus eller lägenhet snarare än att söka efter en egen lägenhet. Ibland kan det ta veckor innan man hittar det perfeka rummet, men ibland går det fortare än man tror. Jag har nu lyckats hitta ett rum jag ska flytta till nästa vecka. Spännande!

Jag håller just nu på att flytta. Och med det menar jag att jag letar boende, och kommer sedan packa ihop alla mina miljoner saker och dra till ett annat rum i ett annat hus i en annan stadsdel. Det är egentligen väldigt enkelt att flytta, för att här i Australien behöver man oftast inte skriva på några kontrakt eller liknande och uppsägningstid, vad är det? Enda gången man behöver skriva kontrakt är ifall man hyr ett helt hus eller en helt egen lägenhet. Annars så säger man till ägaren, eller managern, där man bor, att man ska flytta, oftast två veckor innan. Sedan söker man på specifika sidor som finns i Sydney på rum som man vill komma och kolla på. Och det är där jag är, jag har sagt till min manager och jag skrollar nu frenetiskt mellan olika rum och priser. Jag har bestämt mig för att jag vill bo på stranden, och jag måste vara ute från mitt nuvarande boende om ungefär två veckor.


Sa har ser det ut nar man soker pa boenden.

Jag har kanske varit på tio visningar den senaste veckan och kollat på olika rum. Antingen har rummet varit en skolåda, hos en barnfamilj, mögligt, huset har varit som ett hostel eller så har ”flatmatesen” varit gamlingar som inte kan prata engelska. Så helt plötsligt var det inte så lätt som jag trodde. Och de rummen som jag faktiskt har velat ha, som stämmer överens med min budget och flatmatsen verkar vara kul och så vidare. Nej då är det någon som hann före mig att säga ja, så då får jag det inte i alla fall.

Det känns som att jag är ute och jagar. Och snart måste jag vara ute ur mitt nuvarande rum, så det kommer förmodligen sluta med att jag hamnar i ett mögligt rum hos en familj med en mormor som inte kan engelska. Jag är inte så negativ som jag låter, jag lovar. Jag skulle bara vilja hitta det perfekta rummet som jag kan bo i resten av min vistelse i Sydney.

En annan sak som också är ganska sjukt, i och med att det inte skrivs några kontrakt så kan den som äger lägenheten eller den som faktiskt står på kontraktet skicka ut en när som helst. Jag har absolut inga rättigheter så länge det inte finns papper på det. Men alla gör så här, bor utan och skriva kontrakt, och det har ju funkat bra hittills. (peppar peppar)